N-VA-Grete-Remen-750×500

Damhert, ’t Pure Genot, De Levensboom én Foglia… Wie wint de Vegan Awards?

Volgende maand worden de Belgian Vegan Awards uitgereikt: een verkiezing waarbij zowel de vegan producten, als de restaurants die ze serveren, in de kijker wordt gezet. “Mooi initiatief, want nog te veel mensen willen niet weten wat er in een slachthuis gebeurt”, zegt CEO Grete Remen van Damhert Nutrition uit Heusden-Zolder, één van de vier Limburgse genomineerden.

Voedingsbedrijf Damhert Nutrition uit Heusden-Zolder werd met de Vegan Nofish Filet genomineerd in de categorie Beste Product. Foglia uit Genk en ’t Pure Genot uit Dilsen-Stokkem sleepten een nominatie in de wacht in de categorie Fine Dining, De Levensboom uit Hasselt is één van de vijf kandidaten in de categorie Beste Restaurant.

“Vegan voeding is nog te veel een ver-van-mijn-bedshow”, benadrukt Grete Remen. “Iedereen wil wel gezond en met respect voor dier en milieu eten, maar als puntje bij paaltje komt, dan is het: Blijf van mijn bord af! Ik heb het niet alleen over vlees, maar ook over vis. De zeeën worden leeggeroofd door drijvende multinationals. Dat is schadelijk voor het visbestand en door het veelvuldige gebruik van sleepnetten ook voor de zeebodem. Wij zijn destijds met een vegetarisch aanbod begonnen, maar vegan zit in de lift en vertegenwoordigt al een vijfde van de omzet. Ons kaasgamma wordt erg gewaardeerd. Ook onder meer jam, koekjes, snoep, burgers en de genomineerde visfilet doen het heel goed. Gezond én lekker, dat is ons uitgangspunt.”

Desserts

Restaurant ’t Pure Genot is een van de weinige Limburgse restaurants die een volledig veganistisch menu aanbieden. “Drie van de tien gasten kiezen ervoor, het afgelopen weekend was dat zelfs de helft”, zegt chef An Nelissen. “De meeste gasten zeggen achteraf dat ze het verschil met een vis- en vleesmenu niet proefden. Als je de borden naast elkaar zet, zie je trouwens geen verschil. Ook al onze desserts en een deel van de snoepjeskar zijn vegan. Evident is dat niet. Omdat ik klassiek geschoold ben, heb ik heel wat opleidingen gevolgd om de vegankeuken onder de knie te krijgen. Aan ingrediënten is er geen gebrek. Soja, amandel- en havermelk, aquafaba (kikkererwtenvocht), olijfolie, noem maar op. Het probleem is dat je in het begin niet weet hoe die producten reageren in een recept, maar met wat inspanning krijg je een heel goed resultaat.”

Stemmen voor één van de Limburgse kandidaten kan t/m 2 maart op deze link.