Al voor de 34ste keer op rij is VKW Limburg erin geslaagd om bij de 500 grootste bedrijven van de provincie, alle cijfers van het boekjaar 2018 los te peuteren. De gegevens staan gebundeld in een lijvig naslagwerk. Analyseren we de cijfers, stellen we onder meer vast dat de rendabiliteit van de 500 grootsten is weggezakt tot een dieptepunt.
De Top 500 is een rangschikking naar omzet. Samen lieten de bedrijven in 2018 een totale omzet van 34,54 miljard euro optekenen, wat 2,5% lager is dan in 2017. De laatste van de rij (Drukkerij Haletra) is goed voor 12,6 miljoen.
Helemaal bovenaan prijkt al jaren Aperam, gevolgd door Vynova, SKF, Power Tools, Mobis Parts, H. Essers, Actief Interim, Melexis, Hasco en Cegeka. De sterkste stijgers in de lijst zijn Alders Transport, A&M Invest (Delorge-groep), Aminolabs, Trixxo en Celanese.
“Puur qua cijfers merken we -na twee zeer sterke jaren van groei- in 2018 terug een omzetdaling bij de 500 grootste bedrijven”, aldus huisanalist Max Van Der Linden. “Dit bij nochtans een grotere inzet van personeel (samen 94.126) en meer investeringen dan in 2017. Hierdoor daalden de marges en de rendabiliteit in 2018 verder tot een historisch laag niveau. Ja, we mogen ons terecht zorgen maken.
Marc Meylaers, voorzitter van VKW Limburg, legt uit: “Het gaat niet goed met het rendement in onze Limburgse bedrijven. De tewerkstelling is flink gestegen, terwijl de omzet voor het eerst in drie jaar gedaald is. Dit heeft impact op de marges en de rendabiliteit. Meer mensen inzetten, met mindere winsten genoegen moeten nemen en toch blijven investeren om onze positie in de markt te kunnen blijven behouden.”
Nog enkele opvallende conclusies:
– In 5 jaar tijd is er bijna 20% bedrijven bijgekomen met Limburgs aandeelhouderschap.
– De gemiddelde nettowinst daalde met 18% (vooral in de diensten en industrie).
– Hasselt telt het meeste Top 500-bedrijven, voor Genk (dat wel snel groeit), Beringen en Tessenderlo.
– In de diensten kwamen er het meeste jobs bij (Trixxo, Poetsbureau, H. Essers en Cegeka, vooral)
– Het ZOL telt welgeteld 3 personeelsleden meer dan het Jessa Ziekenhuis, en is met 2.318 collega’s de grootste vzw van Limburg.
– De gekelderde winst in de diensten heeft vooral te maken met de vaste prijs van de dienstencheques, die dus niet geïndexeerd wordt zoals de lonen. (lagere rendabiliteit)