In het Frans klinkt Escargotière Saint Héribert nog net iets chiquer dan Slakkenkwekerij Sint Heribertus… Aan de naam kan je alvast niet afleiden dat de eerste Vlaamse slakkenkwekerij nog geen jaar geleden werd opgericht, en wel in het Voerense dorp Remersdaal. Inmiddels hebben Jacques de Bock en Els Zijlstra al zo’n 80.000 slakken van de Bourgogne Petit-Gris en Grand-Gris klaar voor consumptie. Maar hoe kom je er in hemelsnaam bij om glibberige lekkernijen te gaan produceren? “Simpel, een gevolg van de economische crisis,” zegt Els Zijlstra. “We hebben een bedrijf in technische en administratieve ondersteuning, maar door het slechte economische klimaat gingen we op zoek naar wat anders. Uiteraard zijn we eerst grondig de mogelijkheden gaan bestuderen, in Wallonië, Frankrijk en Nederland. Gezien de haalbaarheid van de locatie, het klimaat en de investeringskost, hebben we de stap naar een slakkenkwekerij gewaagd.”
Het Limburgse echtpaar heeft zich deze carrière-switch nog niet beklaagd. “Het is heel leuk en het lukt aardig,” klinkt het. “Alleen verloopt het zoeken naar afnemers nog niet zo vlot. Vele horecazaken en groothandelaars zijn zich nog niet bewust dat je een topproduct hier ook in eigen streek kunt vinden. Als we ook dat aspect nog op de rails krijgen, zijn we goed vertrokken!” En niet in een slakkengangetje…
Een tv-reportage van het nieuwe bedrijf vind je hier:
Eerste slakkenkwekerij in Vlaanderen op Youtube”