Een consortium van callcenters, met onder meer IPG (Hasselt) en het Truiense Callexcell van Karin Van De Velde, is door de overheid aangeduid voor de contact-tracing van de coronapatiënten. Het hele project mag 7 maanden duren en maximaal 101 miljoen euro kosten. Goed nieuws voor de Limburgse ondernemingen, die naar verluidt de enige inschrijvers voor het belangrijke project waren.
Het is Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke die het moddervette ‘corona-contract’ heeft toegekend aan het consortium met Koramic2Engage (IPG van Christian Dumolin), N-Allo, Callexcell en Yource. Het kwartet had hiervoor op zeer korte tijd een offerte ingediend samen met 5 ziekenfondsen en het consultancybedrijf KPMG. Samen zullen ze 1.200 mensen tewerkstellen voor dit project. In de voorwaarden is afgesproken dat het hele onderzoek naar de contacten van de coronapatiënten binnen 7 maanden moet afgerond zijn en maximaal 101 miljoen mag kosten. Hoe dan ook een astronomisch bedrag, zeker als de gemiddelde lonen in de sector van de contactcenters in rekening worden gebracht.
De klus is welgekomen voor de West-Vlaamse ondernemer Christian Dumolin van IPG (Koramic). Volgens de website De Rijkste Belgen pakte hij in 2018 nog bijna 10 miljoen euro verlies toen IPG het contract met Proximus niet verlengd zag. Dumolin moest toen bijna 400 mensen ontslaan. Ook in 2019 boekte het bedrijf verlies. Ook voor de andere partners, zoals Callexcell, is het contract een flinke opsteker. Zo brengt de economische ellende van de corona-crisis toch nog enig soelaas voor de Limburgse economie.
Op 11 mei moet het systeem operationeel zijn.