De stopzetting van het PPS-project voor de bouw van een nieuw zwembad in Hasselt, is een negatief signaal voor de toekomstige samenwerking tussen overheid en privé. Dat zegt de Confederatie Bouw Limburg. “De abrupte stopzetting van de besprekingen getuigt van weinig respect voor de inspanningen van een privaat bedrijf bij de realisatie van een PPS-project,” zegt directeur Rik Mondelaers. “Wat in Hasselt is gebeurd, is een negatief signaal naar de sector. Het dreigt het enthousiasme om samen met andere gemeenten nog projecten te gaan uitwerken, sterk te bekoelen. En daardoor kan het gebeuren dat de burgers nog lang op de realisatie van broodnodige projecten moeten wachten.”
Het grote probleem is dat aannemers en studiebureaus bij een PPS-project belangrijke bedragen investeren in het ontwerp, kostprijsberekening en financiering. Als de overheid daarna beslist om de boel af te blazen, blijven de privébedrijven met de enorme tijdinvestering en gemaakte kosten zitten. In het geval van het zwembad in Hasselt, is dit bedrag opgelopen tot een half miljoen euro. “Bedrijven willen deze inspanningen wel leveren maar dan moet er een redelijke kans bestaan dat het project uiteindelijk kan plaatsvinden,” vindt Mondelaers. “Of moet de overheid de geleverde inspanningen billijk vergoeden.”
“Het gebrek aan respect voor de inspanningen van de bedrijven dreigt de bereidheid van de private sector om nog met gemeenten samen te werken sterk te bekoelen,” gaat Mondelaers door. “Nochtans zullen de gemeenten in de toekomst voor heel wat grotere investeringsprojecten wel met de private sector moeten samenwerken. De investeringsbehoeften op het vlak van verkeersinfrastructuur, sportinfrastructuur, scholen, rustoorden en ziekenhuizen zijn veel groter dan de middelen die de gemeenten hiervoor vanuit hun begroting kunnen vrijmaken. PPS wordt dus een vast onderdeel van de markt van overheidsopdrachten.”