Ondernemers die kampen met overtollige corona-kilo’s moeten niet meteen naar de BBB-fitness hollen. Hoe meer buik, hoe groter de kans om zonder kleerscheuren door deze pandemie te geraken. Haast alle topondernemers die ik de afgelopen maanden kon spreken, verklaren hun succes door snel en ‘op buikgevoel’ te handelen. Korte beslissingslijnen en impulsieve ingevingen maken nog steeds het verschil met de concurrentie, zeggen ze in koor. Zeker in crisistijden zoals nu, blijken kwaliteiten als snel schakelen, bijsturen, juist investeren en saneren, de sleutels om als koren van het kaf te worden gescheiden.
Dat verraste me toch enigszins, aangezien we op ondernemend vlak een weg waren ingeslagen die net het tegendeel voorspiegelde. Een moderne ondernemer en manager zou niet meer meekunnen als zijn beslissingen niet gebaseerd zijn op diepgravende boordtabellen, ratio-analyses, in draaiboeken vastgelegde procedures, boekhoudkundige rapporten en wetenschappelijk studiewerk. Bovendien is in de bedrijfswereld ontegensprekelijk de evolutie ingezet waarbij externe CEO’s worden aangesteld die zonder het fiat van de aandeelhouders geen snelle -en zeker geen gevoelsmatige- beslissingen kunnen nemen. Toch een belemmering in deze tijden, me dunkt.
Ik kan me dus niet van indruk ontdoen dat de coronacrisis ons terug naar de essentie heeft geleid. Dat de slinger van het ideale management opnieuw is gewaaid in de richting van de ervaren rasondernemers, die ondanks alles, nog steeds hun boerenverstand en buikgevoel in de schaal gooien als er schepen door woelige wateren moeten geloodst worden. Move over, dure maatpak-consultants die voor Piet Snot een beetje lullig staan te zwaaien met hun vuistdikke, mooi ingebonden, Engelstalige analyse-rapporten, waarmee ze net de implementatie van een strategische turn-around wilden gaan pitchen.
De bezorgdheid gaat in deze uit naar de starters, die nog niet over de tonnen ervaring en het zakelijke instinct beschikken om tsjak-tsjak de juiste keuzes te maken. Het advies aan hen is simpel: als op 9 juni de horeca opnieuw volledig open mag, trakteer dan de meest doorwinterde ondernemer in je buurt op een warme wafel met ijs of een côte a l’os met kroketten en mayonaise, en vraag hem uit tot op het bot. Geen betere leerschool dan praktijkervaring, recht uit het BMI-bedreigde hart. Zo moet je niet verzuipen in de watertjes die hij al doorzwommen heeft. En kweek je er een flinke portie buikgevoel bij…