I-Cleantech Vlaanderen, een clusterorganisatie die vanuit GreenVille in Houthalen, duurzame en milieuvriendelijke technologie stimuleert, heeft de eerste werkdag onder de vlag van Vito (Mol) achter de rug. Met de ‘inkanteling’, zoals de overname heet, wil minister Muyters de versnippering in de innovatiesector tegengaan.
I-Cleantech Vlaanderen werd door toenmalig minister Ingrid Lieten opgericht in 2012 om innovatie rond cleantech te bevorderen. Het voormalige mijngebouw van Houthalen werd de thuisbasis van de organisatie, die onder meer met een jaarlijks cleantech-rapport, workshops, het Cleantechfestival en de ontwikkeling van interactieve tools haar rol wist op te nemen. De cluster sloot een samenwerking af met 800 organisaties en kon 8 Europese subsidieprojecten initiëren.
Sinds de jaarwisseling maakt i-Cleantech Vlaanderen deel uit van het Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (Vito), met hoofdzetel in Mol. “Ik wil een duidelijk en eenvormig innovatielandschap met zo weinig mogelijk versnippering”, zegt minister Philippe Muyters “Waar we kunnen, integreren we waardevolle initiatieven in stabiele organisaties. Zo bundelen we de expertise en creëren we synergie.”
Algemeen directeur van i-Cleantech Vlaanderen, Stef Denayer, vindt het prima: “De inkanteling bij Vito geeft ons de kans om de baken van cleantech nog sterker te positioneren in Vlaanderen en daarbuiten. Eén van onze sterktes is immers het stimuleren van samenwerking en matchmaking. Een neutrale katalysator is nodig om de implementatie van cleantech te blijven versnellen.”
Vito neemt ook de medewerkers van i-Cleantech Vlaanderen, die werken vanuit GreenVille in Houthalen, over.