Bouw confederatie Diepenbeek Bouw confederatie Diepenbeek

Cijfers liegen niet: het gaat goed met de Limburgse aannemers

Een kijkje in de portefeuille van onze algemene aannemers leert dat ze de afgelopen 5 jaar goed geboerd hebben. Dat is de conclusie na een intensief onderzoek dat Confederatie Bouw Limburg en Deloitte Private op de cijfers van 214 aannemingsbedrijven hebben uitgevoerd.

“Over het algemeen kan gesteld worden dat de Limburgse bouwsector het erg goed doet”, zegt Frank Schouteden van Deloitte, die samen met collega Kristof Maesen het cijfermateriaal doorworstelde. “De bouwsector blijft hoge toppen scheren, weliswaar met een verschil tussen de grote en kleine aannemingsbedrijven. Terwijl de kleinere sneller groeien (in toegevoegde waarde) en ook hun rentabiliteit stijgt, staat bij de grote bedrijven de rentabiliteit net onder druk. De stijgende personeelskost heeft duidelijk een impact, aangezien grote aannemingsbedrijven -relatief gezien- meer personeel nodig hebben om hun werkzaamheden uit te voeren. En dat terwijl de War for Talent in alle hevigheid woedt en er dus meer moet uitgegeven worden om de juiste mensen aan te trekken.”

Digikids
Een andere mogelijke reden van deze stijgende personeelskost is de professionalisering, die ook zijn kostprijs heeft. Chris Slaets, directeur van Confederatie Bouw Limburg, legt dat even uit: “De grote aannemingsbedrijven hebben zich voorbereid op een digitaliseringsgolf in onze sector. Deze specifiek investering is bij de kleine aannemingsbedrijven voorlopig uitgebleven, omdat zij hun centen eerder in materieel vast actief hebben gestopt. Nochtans zullen zij ook vroeg om laat de digitale omslag moeten maken. Het is een wereldwijd fenomeen dat onvermijdelijk op ons allemaal afkomt.”

Nog een conclusie van de studie: “We stellen vast dat de kloof tussen de financieel zwakke en de sterke aannemers toeneemt”, aldus nog Frank Schouteden. “De grote jongens bouwen hun bancaire schulden sneller af. Hier is vaak de tweede, derde of volgende generatie actief, en die kan rekenen op een gezonde financiële basis met reserves. Dat alles maakt ook dat de meeste grotere bedrijven wel wat ruimte hebben om te investeren, een overname te doen of een uitkering aan de aandeelhouders door te voeren.”

Are you ready?
Chris Slaets is dan ook hoopvol gestemd over de toekomst. “Dit onderzoek benadrukt dat we een weg zijn ingeslagen waar heel wat mooie dingen te bewonderen zijn. Maar ook dat er nog ruimte voor verbetering is. In dat opzicht zijn we heel blij met het zopas voorgestelde beleidsplan van gedeputeerde Tom Vandeput, dat ambitieus is qua samenwerking, excelleren en voorsprong nemen. Het speelt perfect in op onze plannen om met alle stakeholders van de Limburgse bouw een tandje bij te steken. En dat allemaal vanuit de Bouwcampus in Diepenbeek, die zal uitgebouwd worden tot dé uitvalsbasis voor innovatie, internationalisering, ondernemerschap en talentontwikkeling in onze sector. We zijn er klaar voor!”