cegeka_231012_sem_009-300×199

Cegeka zoekt participaties in technologiebedrijven

“We zoeken nog groei via participaties of samenwerkingsverbanden met beloftevolle technologiebedrijven, en via overnames in Polen en andere Centraal-Europese landen. Maar zelf zijn we niet te koop,” zegt gedelegeerd bestuurder André Knaepen van Cegeka in Het Belang van Limburg. Ook bestuurder Stijn Bijnens van LRM zat mee aan tafel om ondervraagd te worden door Dominiek Claes.

Cegeka is ontstaan als datacenter uit de samenwerking tussen het voormalige KS en VCST. Het management kocht in 1992 zijn aandeelhouders uit om het bedrijf uit te bouwen tot een brede ICT-dienstverlener. Bedoeling was om een belangrijke speler te worden op de Belgische softwaremarkt. Twintig jaar later is dat doel meer dan bereikt. Cegeka mag zich uitroepen tot het grootste onafhankelijke ICT-bedrijf in ons land, met verschillende vestigingen in binnen- en buitenland. De 1.750 medewerkers haalden vorig jaar een omzet van 191 miljoen euro. Dit jaar moet dat 220 miljoen euro worden.

In 1999 trad LRM in het kapitaal van Cegeka. “Ik herinner me dat we toen niet zo happig waren met de nieuwe aandeelhouder”, blikt André Knaepen al lachend terug. “Maar het heeft een frisse wind door het bedrijf doen waaien. We hebben veel steun gehad aan Stijn Bijnens als bestuurder namens LRM. Niet alleen omdat hij als klankbord dienst doet, maar ook omdat hij de ICT-wereld goed kent.” Bijnens kaatst de bal meteen terug. “Het is voor LRM meestal niet bedoeling om 13 jaar of langer in een bedrijf te participeren. Maar het heeft ons geen windeieren gelegd. We hebben zowel de organische groei als de overnames van Cegeka kunnen meefinancieren. Cegeka heeft nu een kritische massa bereikt, waardoor het kan meedingen bij grote projecten. De recente deal met Telenet is daar een goed voorbeeld van. En daarmee zit het bedrijf niet eens aan het eind van zijn groeitraject.”

Groei
André Knaepen ziet momenteel twee belangrijke wegen voor groei. “We hebben dit jaar beslist om te investeren in beloftevolle technologiebedrijven, zowel in binnen- als buitenland. Wij kunnen ons netwerk voor hen openstellen en een grotere markt voor hen bereiken. We kunnen voor hen optreden als coördinator voor totaalprojecten of complexe deals. Zij kunnen mee profiteren van de goede naam die Cegeka heeft weten opbouwen, en zo vertrouwen wekken bij hun klanten”, zegt Knaepen (rechts op foto).

Een tweede groeipad zien Knaepen en Bijnens in Centraal-Europa. In september nam Cegeka de Poolse entiteit van KBC Global Services over. “Wij staan al sterk in diensten aan financiële instellingen, en willen van Polen een tweede thuismarkt maken”, stelt Knaepen. “En via Polen kunnen we een brug slaan naar andere landen in Centraal-Europa. Maar wees gerust, we zullen dat op onze manier doen, en niks forceren. De groei in Centraal-Europa zal ook hier voor groei zorgen.”

Anker
Voor Stijn Bijnens is Cegeka een typevoorbeeld van de transitie van de maakeconomie naar de kenniseconomie. “Wat met Ford Genk is gebeurd, is een tragedie. Maar het is tegelijk een belangrijke les”, zegt Bijnens. “Er is zeker nog plaats voor een innovatieve maakeconomie in Limburg. Maar naast een heleboel starters en nieuwe innovatieve start-ups, heeft Limburg nood aan grote ankers. Cegeka kan zo’n anker zijn en een belangrijke maatschappelijke rol spelen. Het beslissingscentrum ligt hier, en niet in een of ander ver land. Bedrijven zoals Cegeka – en er zijn er nog – moeten we koesteren.”

“En neen, Cegeka is niet te koop”, voegt André Knaepen (62) eraan toe. “Ik heb geen plannen om te stoppen. Cegeka staat of valt ook niet met zijn CEO. Het team rond mij zal ervoor zorgen dat het verhaal blijft doorlopen.”