De Limburgse leverancier van ICT-diensten Cegeka heeft woensdagvond de Trends Gazelle Award gewonnen bij de grote bedrijven. Over de afgelopen vijf jaar haalde het bedrijf een gemiddelde groei van 16%. “Daarmee eindigt onze ambitie niet,” zegt een trotse Managing Director Christoph Neut van Cegeka België. “We willen op termijn ons succes in België en Nederland ook in andere Europese landen uitrollen.”
Cegeka rijgt momenteel de prijzen aan mekaar. Eind vorig jaar riep Data News het Limburgse bedrijf al uit tot snelst groeiend ICT-bedrijf van Vlaanderen. Begin dit jaar kende het financieel-economisch weekblad Trends aan Cegeka de Gazelle Award voor Limburg toe. Woensdagavond kreeg Cegeka diezelfde onderscheiding voor heel Vlaanderen toegekend. Tussen 2008 en 2012 – toch dé crisisjaren bij uitstek – zag Cegeka de omzet met gemiddeld 16 procent groeien. Voor 2013 raamt het ICT-bedrijf de omzet op 240 miljoen euro. Alweer een toename met 12 procent. “Klopt,” zegt Neut. “Sinds 2007 hebben we onze omzet meer dan verdubbeld.”
Geheim
De groei van Cegeka is zowel het gevolg van overnames als van organische groei. Het geheim? “De belangrijkste sleutel zit in het DNA van dit bedrijf,” zegt Neut. “Cegeka is een familiaal bedrijf met een visie op lange termijn. De aandeelhouders André Knaepen (73 %), de Limburgse investeringsmaatschappij LRM (8 %) en de Leuvense vzw COI (10 %) staan daar voor garant. Specifiek in onze cultuur zit het luisteren naar de klant. Luisteren is de hoofdbezigheid van onze 2.100 medewerkers. De prijs is dan ook vooral voor hen bestemd.”
Cegeka is alvast van plan om op de ingeslagen weg voort te gaan. “We horen in België en Nederland misschien bij de gevestigde waarden, maar op Europese schaal zijn we eerder een underdog. Toch zijn we ervan overtuigd dat we dit succesverhaal ook in andere Europese landen kunnen uitdragen. We willen niet zozeer de grootste worden, maar wel de beste,” zegt Christoph Neut.
Bovendien is 70% van de omzet van Cegeka recurrent: via langlopende contracten voor bijvoorbeeld het uitbesteden van ICT-diensten, weet Cegeka voor steeds weerkerende inkomsten te zorgen. Vorig jaar kwam iets minder dan de helft van de omzet uit diensten die te maken hebben met datacenters en infrastructuur (servers, computers, enzovoort). De rest van de omzet komt uit softwarediensten, zoals het ontwikkelen van mobiele app’s, software schrijven op maat, of de eigen softwarepakketten voor de klanten.
EpiGan beste starter
Met EpiGan in Hasselt viel ook een Limburgs bedrijf in de categorie ‘starters’ in de prijzen. EpiGan is een spinoff van het Leuvense IMEC en nam twee jaar geleden zijn intrek op de Hasseltse Cordacampus.
EpiGan maakt er het zogenaamd ‘galliumnitride-op-silicium’, een nieuw materiaal met veelbelovende eigenschappen dat gebruikt wordt voor de aanmaak van powerchips. Daarmee kunnen bijvoorbeeld kleinere, maar meer efficiënte voedingsbronnen voor computers worden gemaakt. Tien jaar is er gesleuteld aan het op punt zetten van de technologie.
EpiGan werd in 2010 opgericht door Marianne Germain (CEO, foto), Stefan Degroote en Joff Derluyn. Samen met twee andere investeringsfondsen heeft LRM in 2011 vier miljoen geïnvesteerd in het bedrijf. EpiGan werd zopas door Trends al uitgeroepen tot ‘starter van het jaar’ voor de provincie Limburg.