Hoewel het voorbije kwartaal voor de tweede keer op rij beter werd geëvalueerd dan het voorgaande, werd Q1 van 2023 globaal nog altijd negatief beoordeeld. Voor het komende kwartaal zit wél een kleine meerderheid van de Limburgse ondernemers terug in positieve modus (meer optimisten dan pessimisten).
De stijgende vooruitzichten worden nog getemperd door de bedrijfsinvesteringen, waar de rem nog steeds ingeduwd blijft. De aanwervingsintenties lijken daarentegen te zullen hernemen. Daarnaast leeft de hoop om de desastreuze winstgevendheid van de bedrijven toch enigszins te herstellen in het komende kwartaal.
Een analyse volgens sector toont aan dat het afgelopen kwartaal voor de Limburgse maakbedrijven nog moeilijker was dan het voorgaande. De vooruitzichten voor Q2 vertonen voor de industrie echter een duidelijke verbetering. In de bouwsector is daartegen als enige sector de teneur minder positief. De detailhandel blijft duidelijk het minst optimistisch, maar dicht wel de kloof van de voorbije kwartalen met de overige sectoren. Groothandel, en in mindere mate de dienstensector, handhaven hun koppositie met positieve cijfers voor zowel evaluatie als prognose.
Kijken we naar de grootte van de bedrijven, dan zien we de grootste bedrijven voor het eerst sinds midden 2021 terug de meest positieve categorie worden. Aan de andere kant blijven de kleinste bedrijven het meest negatief over het afgelopen kwartaal.
Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder van VKW Limburg, beoordeelt de cijfers: “De stijgende aanwervingsintenties zijn positief nieuws. Alleen hikken we dan opnieuw aan tegen het grote probleem van de arbeidsmarktkrapte. Beleidsmatig moeten er nu eindelijk spijkers met koppen worden geslagen. Om de activiteitsgraad fors en snel op te trekken moeten er doorgedreven hervormingen komen zodat werken fors aantrekkelijker wordt en iedere ‘hangmatmentaliteit’ krachtig wordt ontmoedigd.”
En ook Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg, heeft zijn analyse klaar: “Het komt misschien niet meer elke dag in de media, maar de impact van de kostencrisis weegt bij veel ondernemingen nog altijd zwaar door. De globale energiefactuur wordt misschien wat lichter dan enkele maanden geleden, maar de gestegen materiaalprijzen en vooral de loonkosten blijven hoog en doorwegen. En dat terwijl de marges en reserves in heel wat sectoren door de coronacrisis al zwaar onder druk stonden. Vandaar ons boodschappenlijstje naar de politiek: ondernemers vragen een daadkrachtige aanpak van de loonkosthandicap, een fiscale hervorming en meer overheidsefficiëntie. Daar voor samenwerken en actie nemen: dat kan ondernemers een perspectief op de toekomst bieden.”