Slimme camera’s die aangeven wanneer het maximum aantal klanten in een winkel bereikt is. Met die technologie wil de Bilzense Group Brepoels handelszaken helpen om op een veilige manier hun deuren te heropenen. Intussen krijgt een totaal andere toepassing, met name de camera’s die de temperatuur meten van potentiële bezoekers, stevige kritiek.
Eerst het goede nieuws: Stijn Brepoels van Group Brepoels heeft een systeem ontwikkeld dat aan de ingang meet hoeveel mensen de winkel of het bedrijfspand betreden. Zolang het maximale aantal dat de zaakvoerder heeft ingesteld niet bereikt is, krijgen de wachtenden in de rij een groen scherm te zien. “Van zodra de limiet is overschreden, springt het scherm op rood, en moet de klant even geduld oefenen”, zegt Stijn Brepoels. “De uitbater kan zelfs even de deur laten blokkeren, uiteraard rekening houdend met de brandveiligheid.”
“Eén van de grote voordelen is dat er geen medewerker aan de deur moet staan om klanten te tellen. Enerzijds hoef je dat personeelslid dus niet bloot te stellen aan mogelijke besmetting, anderzijds valt ook die loonkost weg. Door objectieve software in te schakelen vermijd je bovendien discussies”, zegt Brepoels. Dinsdag werden de eerste camera’s geïnstalleerd bij kledingwinkel Milano in Bilzen. “Er is veel interesse, van kleine zaken tot grote supermarktketens”, zegt Brepoels.
Temperatuur
Intussen komt er kritiek op een ander systeem (niet van Group Brepoels, voor alle duidelijkheid), waarbij camera’s de temperatuur meten van de wachtenden, waarna de toegang kan geweigerd worden aan klanten die koorts hebben. “Wat men u ook probeert te verkopen: dat de technologie zeer duur en niet accuraat is, staat als een paal boven water”, zegt Ilja Theuwissen van The Safe Group in Hasselt. “De waardes van nauwkeurigheid op 0.3°C die je wel eens leest, zijn testwaarden in een labosetting. In de praktijk zal nog niet eens de helft van de metingen in deze situatie kunnen gebeuren. Zelfs met een zogenaamde ‘blackbody’, een ijkpunt voor thermische camera’s, wordt slechts een betrouwbaarheid van 50% gehaald. En die spullen kosten 20.000 euro per stuk…”
“Bovendien meet je hiermee nooit de lichaamstemperatuur van iemand, maar wel de temperatuur van zijn huid. En die kan grondig verschillen als je bijvoorbeeld net van de fiets of de motor bent gestapt. We stellen ons dus vragen bij het nut van die koortscamera’s. Onze mening? De winkels kunnen met hun geld beter mondmaskers aankopen en uitdelen…”