Maar liefst 33 jaar lang stond Raf achter de toog van het Kapelhof en baatte Anita de aanpalende kruidenierswinkel uit. Ze namen destijds het roer over van de ouders van Anita: Frans en Alice Schoolmeesters-Gysen. Alice baatte het café én de winkel uit vanaf 1965. Frans was vertegenwoordiger in tabak en snoep. “Vanaf de late jaren 1800 stond hier al een afspanning”, zeggen Frans en Alice. “Er stond een waterput naast de kapel, waar de paarden zich konden laven. De koetsiers konden hier dan iets eten en overnachten. Begin jaren 1900 begon een tante van Alice met de uitbating van het geheel.”
De winkel en het café liggen naast de kapel van Onze-Lieve-Vrouw Troosteres der Bedrukten in Opitter. “Die combinatie zorgde al voor een hele attractie op zich”, vertellen Frans en Alice. “Daarnaast werd er nog een oude stal omgebouwd tot zaal van de plaatselijke tafeltennisclub. Zo zijn we er, met de hulp van mijn baas (groothandel Vrancken, red.), in geslaagd om voor het eerst de televisie naar Opitter te halen. Dat was naar aanleiding van de interland tafeltennis België-Nederland, die hier doorging. Zo kwam ons Opitter begin jaren ’50 voor het eerst op tv. Alle belangrijke gebeurtenissen gingen hier door: toenmalig burgemeester Janus Boonen vierde hier zijn gouden bruiloft.”
FC Clijsters
Vanaf 1990 namen Raf en Anita dan de fakkel over. Daarvoor kregen ze de hulp van hun kinderen Ilse en Ruben. “Het Kapelhof was zowat het draaipunt van het Itterse verenigingsleven”, vertelt het koppel. “Op zaterdag speelden De Kapelboys en Cauberg VV cafévoetbal op ons achterliggend terrein. Daarnaast hadden we een dartsclub en was het Kapelhof de thuishaven van carnavalsvereniging De Matteluipers. Alle prinsaanstellingen en kampioenenvieringen vonden hier plaats.”
“Er zijn hier trouwens nog vaker televisieploegen over de vloer geweest”, gaan Raf en Anita verder. “De halve familie Clijsters speelde hier cafévoetbal. Je kon bijna spreken van FC Clijsters. Zo trok ook Brian Lynch, de man van Kim Clijsters, de voetbalschoenen aan. Hij kon aardig voetballen, maar is toch een betere basketter. (lacht) Voor hem en Kim hoefde al die media-aandacht echter niet.”
Gegarandeerde witte kerst
“Maar ook de krant is vaak langsgekomen”, herinneren Raf en Anita zich. “Zo organiseerden we eens een ‘24 uur op rollen’. Ooit beloofden we onze klanten, na een weddenschap, een gegarandeerde witte kerst. We hielden woord: onze klanten lieten hun haar spierwit kleuren.”
Corona, hogere energie- en huurprijzen, de nood aan investeringen en het feit dat ze geen opvolging hebben, deden Raf en Anita besluiten dat het goed is geweest. “Jammer, maar helaas”, foetert Raf. “Alleen voor onze Matteluipers, de carnavalsvereniging die hier nog steeds hun vaste stek hadden, ben ik nog op zoek naar een alternatieve locatie. Die hoop ik echt te vinden.” En daarmee valt dan het doek over