Broers Hermans blazen cider nieuw leven in

Ooit was cider een goedkoop alternatief voor schuimwijn. Dankzij de jonge Limburgse ondernemers Frank en Joris Hermans, respectievelijk 34 en 31 jaar, beleeft de gerenommeerde Cidre Ruwet echter een tweede jeugd. “Cider is wereldwijd aan een opmars bezig, niet langer als alternatief voor champagne of cava, maar als stevige dorstlesser.” De Overpeltse broers Hermans herlanceren de merknaam Cidre Ruwet dezer dagen met een reeks nieuwe producten.

Cidre Ruwet NewDe geschiedenis van Cidre Ruwet gaat terug tot de negentiende eeuw, toen Joseph Ruwet in Normandië kennis maakte met een populaire mousserende drank: cider. “Cider was in die tijd een goedkoop en licht alcoholisch alternatief voor champagne,” aldus Frank Hermans. “Terwijl champagne van druiven wordt geproduceerd, wordt cider op basis van appel gemaakt.” Joseph Ruwet zag wel wat in het goedje en startte in 1898 in de provincie Luik met zijn bedrijf Cidrerie Ruwet. Drie generaties lang ging de cider vlot de deur uit. Ruwet schopte het zelfs tot hofleverancier, maar toen het bedrijf in 1986 werd verkocht aan een grote drankengroep, raakte de Cidrerie Ruwet in verval. Er werd nauwelijks nog geïnvesteerd, terwijl de Spaanse cava zich meer en meer opwierp als alternatief voor champagne.

Redding
In 2013 was de Cidrerie Ruwet op sterven na dood. “Tegelijk merkten we dat cider wereldwijd aan een heropleving bezig is,” vertelt Frank Hermans. “Biergiganten als Heineken, AB InBev en Carlsberg hebben de voorbije jaren opnieuw cider op de markt gebracht. Evenwel niet als een alternatief voor champagne, maar als een fikse dorstlesser met een laag alcoholgehalte, die in bierflesjes wordt verkocht en in bierglazen wordt geserveerd. Deze manier van presenteren is vooral in Angelsaksische landen populair en we willen die nu ook in ons land op de markt brengen.”

In 2014 slaagden de broers Hermans er in om de Cidrerie Ruwet over te nemen. Dat gebeurde met de financiële steun van een stille vennoot. “De overname bood ons de unieke opportuniteit om mee op de trein te springen.” Aan de lancering van de nieuwe producten ging echter een grondige reorganisatie vooraf. Frank Hermans (foto): “De productie was altijd in Thimister gebleven op een verouderde site. Bovendien werd amper 10 procent van de productiecapaciteit benut. Omdat we voor het afvullen al samenwerkten met de groep rond de brouwerijen Palm en Rodenbach, konden we beroep doen op een stuk productiecapaciteit in de brouwerij in Roeselare, en daar hebben we nu ook ons kantoor gevestigd.”

frank hermansVakmanschap
De verhuis van de productie was één ding, het behoud van generaties aan kennis en vakmanschap was een ander paar mouwen. Terwijl Frank Hermans zich toelegt op de financiële kant van het bedrijf, houdt zijn broer Joris zich bezig met het technische aspect. “Heel veel kennis is van generatie op generatie overgegaan,” aldus Frank. “Vaak gebeurde dat mondeling en zit het alleen opgeslagen in de hoofden van de werknemers.” Toch zijn de originele recepten nu gereconstrueerd en draait de productie op volle toeren. Terwijl Wallonië altijd een belangrijke markt is gebleven, willen de broers Hermans nu ook Vlaanderen veroveren. Momenteel wordt de cider naar Nederland, Duitsland, Rusland en Hong Kong geëxporteerd. In de VS worden contacten gelegd… Wordt vervolgd!