Nu de lente stilaan ontluikt, lijken de stijgende energiekosten stilaan oud nieuws. Toch hebben veel kmo’s na de energiecrisis meer dan ooit nood aan een energie-efficiënte aanpak en laten ze zich maar al te graag inspireren door nieuwe kostenbesparende technologieën. Onderzoekers aan Hogeschool PXL spelen in op de actualiteit, en hebben op een state-of-the-art inspiratiemarkt, zopas diverse nieuwe technieken getoond om op een creatieve manier de kosten onder controle te houden.
“Een trend die zeker in belang zal toenemen, is die van het energiedelen”, geeft onderzoeker Ann Das een voorbeeld. “De consument wordt dan een ‘prosument’: hij consumeert niet alleen energie, hij produceert er ook, veelal via zonnepanelen. En wat hij te veel heeft aan opgewekte energie, kan hij op de markt delen of met een smart contract verhandelen tegen een correcte prijs.” Gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg, Tom Vandeput, beseft het belang van innovatie in deze sector: “We staan wereldwijd voor gigantische uitdagingen als we de tikkende tijdbom van de klimaatopwarming nog enigszins willen vertragen, of de huidige energiecrisis willen bezweren. Er is een ingrijpende verandering in het energiesysteem nodig, en data, digitalisering en automatisering zijn daarbij de sleutel tot succes. Dankzij digitale technologieën als VR kunnen energiesystemen alsmaar slimmer worden, en bedrijven dus alsmaar energie-efficiënter.”
Hij doelt daarmee op een nieuwe toepassing, waarbij een VR-bril toelaat om door je eigen productiehal of kantoorcomplex te lopen, en tegelijk gedetailleerde info te krijgen van het energieverbruik van de machines, ruimtes en computers die je onderweg tegenkomt. Elena Kolczok van expertisecentrum PXL Smart ICT legt uit: “Het is vooral in die energiemonitoring dat Limburgse KMO’s nog heel wat stappen vooruit kunnen zetten. Meten is weten. Je zou ervan versteld staan voor hoeveel bedrijven de maandelijkse energiefactuur nog steeds een stap in het onbekende is. We laten met onze technologische toepassingen zien hoe bijvoorbeeld een VR-bril of een ‘energy trading game’, kunnen helpen om flink wat euro’s te besparen.”
Intussen wordt met man en macht gewerkt aan het wetgevend kader dat deze besparingen faciliteert. Elena Kolczok: “De technologie is inderdaad al klaar om de volgende fase in te gaan, maar de wetgever volgt momenteel nog niet met dezelfde snelheid. Wanneer je bijvoorbeeld stroomoverschotten verkoopt en wilt energiedelen, is dat belastbaar. Een nogal ongelukkige situatie. Werk aan de winkel voor onze politici, lijkt me.”