De Vlaamse bouwnijverheid trekt aan de alarmbel. Het aantal ingenieurs dat afstudeert met specialisatie in de bouw, daalt dramatisch. “Als het aantal diploma’s en studenten verder keldert, dreigt weldra een bouwstop door een gebrek aan mensen”, stelt de Vlaamse Confederatie Bouw. Maar wat blijkt in Limburg? Zowel aan de Hogeschool PXL als aan de UHasselt stijgt het aantal studenten in de bouwkunde spectaculair…
In 2016-2017 hebben nog amper 30 studenten in heel Vlaanderen een diploma als Burgerlijk Ingenieur Bouw behaald. Dat is een derde van 8 jaar geleden. Ook voor de opleiding Industrieel Ingenieur Bouw zijn er de laatste jaren minder diploma’s en inschrijvingen. “Terwijl de bouw almaar complexer wordt, het aantal bouwbedienden in Vlaanderen sedert 2009 met 7.000 is gestegen, en het aantal werkzoekenden nu al volledig is opgedroogd”, zegt Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw. Uit de cijfers van de VDAB blijkt dat de vacatures voor technische bouwbedienden drie tot vier maal hoger liggen dan het aantal beschikbare werkzoekenden. In een recente enquête verklaarde dan ook 65% van de bouwbedrijven opdrachten te moeten weigeren wegens een gebrek aan ingenieurs. “Als het aantal diploma’s en studenten zo verder daalt, dreigt weldra een bouwstop door een gebrek aan mensen”, zegt Dillen.
Limburg is blij
Maar in Limburg is de situatie helemaal anders. “We merken bijvoorbeeld dat aan de Hogeschool PXL het aantal inschrijvingen voor de opleiding Professionele Bachelor Bouw dit academiejaar stijgt met 70% ten opzichte van het voorbije jaar”, zegt Chris Slaets, de Confederatie-directeur van Limburg. “Ook het traject voor afstandsonderwijs is succesvol van start gegaan. Daarnaast zien we aan de UHasselt een algemene stijging van 25% voor de richting Bachelor Industriële Ingenieurswetenschappen en bij de masters zullen er 42 masterproeven Industriële Ingenieurswetenschappen verdedigd worden, tegenover 30 vorig jaar. Een tendens waar wij in Limburg heel blij mee mogen zijn.”