Lege portefeuille, geen geld Foto: Shutterstock

Bouw, transport, garages en horeca domineren de faillissementen

In het eerste kwartaal van dit jaar werden er in Limburg 211 bedrijven failliet verklaard. Dat is het hoogste cijfer sinds 2019, dus sinds de coronacrisis, zeg maar. Van alle Belgische provincies deed alleen Vlaams-Brabant het slechter.

In vergelijking met vorig jaar vielen er in Q1 15% meer faillissementen te betreuren in Limburg. In het hele Vlaamse Gewest werd met 1.807 faillissementen het record van vorig jaar van de tabellen geveegd. Ook op sectoraal niveau vielen er na één kwartaal een aantal ‘records’ te noteren, aldus GraydonCreditsafe:

Bouwsector (+11,5%): Dit is te wijten aan de economische omstandigheden, maar ook aan de opgevoerde strijd tegen frauduleuze ondernemingen.

Transportsector (+9,7%): Deze stijging heeft vooral te maken met de verhoogde brandstofprijzen en enkele post-covid-effecten.

Handel in auto’s en de garages (+27,8%)
: Een gevolg van structurele tendensen, zoals de elektrificatie van het wagenpark. De merken zelf nemen steeds meer het voortouw bij de verkoop, terwijl garagisten minder inkomsten genereren uit onderhoudswerken.

De horecasector: Vooral in Vlaanderen kreeg de sector klappen. In de voorbije 10 jaar waren er nooit meer dan 315 faillissementen.

In de top 50 van bedrijven met potentieel het grootste banenverlies door faillissement, staan de Limburgse bedrijven Soprodal op 3 met 113 gesneuvelde jobs en Marc Vaesen (62 jobs bij Zizzoo I en II in Bilzen en Riemst).

Lees ook

  • BV
    13/01/2025
    Dhollander Depagas
    Brugge
  • CommV
    13/01/2025
    Zara Gelders Psychologie
    Genk
  • BV
    13/01/2025
    Lbrr Concept
    Zaventem