Bonden waarschuwen Ineos voor sociale strijd

Ineos ChlorVinyls Belgium, het vroegere TCT en Limburgse vinylmaatschappij, heeft aangekondigd de komende 2 jaar zo’n 117 jobs te willen schrappen. Die beslissing is het resultaat van een economische analyse die Ineos heeft gemaakt, nadat het medio 2011 het bedrijf kocht van Tessenderlo Group. In het chemisch bedrijf, waar chloorderivaten voor de industrie worden gemaakt, werken vandaag nog 667 mensen.

Concurrentie
De intentie tot herstructurering komt er na een strategische oefening, waarbij Ineos alle pro’s en contra’s van het overgenomen bedrijf heeft afgewogen. Om de competitiviteit van de Limburgse vestiging te verbeteren, wil de Zwitserse groep 86 arbeiders en 31 bedienden ontslaan. “Voor al onze medewerkers die hierdoor mogelijk getroffen zouden worden, zullen we alles in het werk stellen opdat iedereen maximale kansen heeft op een andere job op de arbeidsmarkt”, zegt Site Manager Luc Leunis. “De Europese chloor-alkali en pvc-markten veranderen snel, en we verwachten een verdere consolidatie. Daarom moeten we ons bedrijfsmodel aanpassen om een toonaangevende en concurrerende marktspeler te blijven, en tegelijkertijd de werkgelegenheid in deze vestiging op lange termijn veilig te stellen. De activiteiten in België zijn en blijven strategisch erg belangrijk om ons Europees marktaandeel te vergroten.”

Goede verstandhouding?
Ineos maakt zich sterk dat de aangekondigde herstructurering in goede verstandhouding kan gebeuren. “Ineos heeft veel ervaring in het verbeteren van bedrijfsresultaten van overgenomen bedrijven en deed dit telkens op een sociaal verantwoordelijke manier”, aldus het bedrijf.

De vakbonden zien dat echter helemaal anders. “Wij zijn verrast, verontwaardigd en verbolgen over deze mededeling en wij geloven niet dat dit het uiteindelijke resultaat zal zijn van een sociaal plan”, aldus Rob Urbain namens de Algemene Centrale van ABVV Limburg. “We wisten wel dat Ineos altijd op die manier werkt. Ze nemen een bedrijf over en gaan vervolgens na hoe ze elke overbodige kost kunnen schrappen. Wij zijn graag bereid mee te denken in efficiëntieverhoging, en als dat enkele banen kost, is dat jammer. Maar dit hadden we totaal niet zien aankomen.”

“Lange sociale strijd”
Urbain vreest dat de ontslagen arbeiders zullen vervangen worden door goedkopere werknemers. “Er wordt nergens een afdeling gesloten, dus moet de bezetting van de machines ongeveer gelijk blijven. Wij vermoeden dus dat goedkopere externe onderaannemers en uitzendkrachten de vrijgekomen plaatsen gaan invullen. Dit is voor ons absoluut onaanvaardbaar. In dat geval gaan we een zeer lange en moeilijke sociale strijd tegemoet.” De bonden stellen zich ook vragen bij de veiligheid. “Het is onmogelijk om dit werk op een veilige manier met minder mensen te doen”, besluit Urbain.