EM Build Parking EM Build Parking

Bolides bollen buiten bij Bouwcampus

Bouwcampus 2.0, een gezamenlijk project van POM Limburg, Embuild Limburg en UHasselt, heeft in Diepenbeek een gloednieuw parkeergebouw in gebruik genomen. Een stevige investering die zowel de zakelijke bezoekers als de studenten van de campus ontzorgt.

Het waren POM-voorzitter en gedeputeerde Tom Vandeput en de Diepenbeekse burgemeester Rik Kriekels die de eerste auto binnen reden in de gloednieuwe parkeergarage. Daarmee is nog voor de start van het academiejaar de gratis parkeergelegenheid voor campusbezoekers en studenten verzekerd.

De parkeergarage biedt plaats aan 350 wagens, maar kan later worden uitgebreid naar 500 plaatsen. De ontwikkeling gebeurde in de hoogte, grotendeels op de bestaande parkeerplaats, waardoor de groene ruimte minimaal werd aangetast. Het bouwwerk kwam tot stand in opdracht van het Limburgse provinciebestuur en Limburg DC, uitgevoerd door POM Limburg.

“Het nieuwe parkeergebouw belichaamt deze toekomstgerichte aanpak”, zegt Tom Vandeput. “Het is modulair opgezet en kan zich in de toekomst aanpassen aan evoluerende behoeften. Opmerkelijk is ook de snelheid waarmee het is neergezet. De volledige betonstructuur kwam in minder dan zes maanden tot stand met als resultaat een totale doorlooptijd van slechts 10 maanden.”

De strakke timing was mogelijk met de inzet van Building Information Modeling (BIM), een digitaal 3D-model van het gebouw, en de prefabconstructie van de betonnen elementen.

Circulaire toekomst

Het ontwerp van het parkeergebouw is het resultaat van de samenwerking tussen Democo, Debuild en Jaspers-Eyers Architecten. Het is ontworpen met hogere plafonds dan standaardparkeergarages en beschikt over een centrale hellingbaan die indien nodig kan worden verwijderd. “Zo behoudt het langer zijn vastgoedwaarde”, weet Tom Vandeput. “Het gebouw hoeft dus niet te worden gesloopt na verloop van tijd, maar kan een nieuwe invulling krijgen.”

Door zonnepanelen en laadpalen met een slim energiemanagementsysteem te integreren, is het gebouw zelfvoorzienend in energie en ontworpen met het oog op energie-efficiëntie.