Elk jaar organiseert het internationale JRE (Jeunes Restaurateurs) een prestigieuze wedstrijd waarin de allerbeste jonge chefs uit 11 landen het tegen elkaar opnemen in een aantal categorieën. Een jury kiest uit de nominaties die elk land heeft ingestuurd, de uiteindelijke Europese winnaar van awards als: Talent of the Year, Entrepreneur of the Year, Sommelier of the Year, Sustainability Award, Innovation Award en Taste of Origin.
Voor 2 van die awards werd een Limburgse chef als kandidaat voor België geselecteerd:
Philippe Lowette van Bistro Philippe in Alken neemt het op tegen de finalisten van 10 andere landen in de Innovation Award. Deze prijs bekroont de chef (en zijn vrouw Sarina) die met streekgebonden producten onverwachte ervaringen en unieke geneugten creëert via state-of-the-art technieken. Inspirerende gastronomie en innovatieve gerechten voor het nieuwe tijdperk, zo worden de kookkunsten van Philippe Lowette en zijn mede-genomineerden omschreven.
Seppe Bleus van De Fakkels in Sint-Truiden maakt kans op de onderscheiding voor Entrepreneur of the Year. In deze categorie bekroont de JRE een Europese topper die uiterst professioneel te werk gaat. De chef en zijn team (waaronder zijn vrouw Liese) slagen erin om de gasten een perfect uitgevoerde culinaire ervaring te bieden. De passie en het vakmanschap zorgen dat de hoogste standaarden worden bereikt, aldus de jury.
In april 2024 wordt in Parijs bekendgemaakt wie met de Europese titel naar huis mag. Duimen maar!