Dit jaar gaat de award naar DW Reusables omdat het bedrijf de voorbije jaren enorm is geëvolueerd op het vlak van duurzaamheid. “Sinds we tot de groep Olympus Partners behoren, hebben we ons nog verder gespecialiseerd op het vlak van klimaat, meer bepaald in circulariteit”, zegt bedrijfsleider Paul Baeyens. “Zo hebben we in 2024 bijvoorbeeld herbruikbare en schapklare bierverpakkingen voor retailers op de markt gebracht. Bovendien heeft DW Reusables als een middelgrote onderneming een uitgebreid en duidelijk duurzaamheidsverslag, waarmee we ons onderscheiden bij zowel KMO’s als grote ondernemingen.”
De productie bij DW Reusables, goed voor 40.000 kratten per week, draait zeven dagen op zeven, 24 uur op 24, met vier ploegen. Op de etiketten staan bekende en minder bekende namen: Grolsch, Maes, Bru, Lipton, Orval, enzovoort. Zowel Heineken als AB InBev zijn grote afnemers. Alle kratten van Duvel worden in Bilzen geproduceerd. Het zijn overigens niet alleen de groten der aarde die hier hun kratten bestellen. Zo kocht brouwerij Ter Dolen twee jaar geleden maar liefst 10.000 kratten. “We voelen ons niet te goed om te werken voor kleine brouwers”, zegt Baeyens. “Zij worden misschien ooit groot.”
De keuze voor herbruikbare kratten is actueler dan ooit. “De plastic kratten worden gemiddeld zo’n 15 jaar gebruikt. Al gaan ze in de praktijk veel langer mee. Maar als de opdruk beschadigd is of de klant een andere opdruk wil, dan maken wij er nieuwe kratten van. Ongeveer 35 tot 40 procent van onze productie komt van bestaande kratten. We versnijden de oude gewoon in stukjes, versmelten ze tot nieuwe grondstof en gieten er een nieuwe krat van. De bakken die we maken voor Desperados zijn bijvoorbeeld volledig van gerecycleerd materiaal.”
Energie
DW Reusables wil het principe van de herbruikbare bak nu ook overbrengen op kleinere verpakkingen voor vier of zes flesjes, die vandaag vaak in karton worden verpakt. “Het is natuurlijk goed dat plastic flessen, kartonnen verpakkingen en blikjes worden gerecycleerd, maar recycleren gaat gepaard met een grote milieulast. Hergebruik staat hoe dan ook hoger op de duurzaamheidsladder dan recyclage.”
De groep telt momenteel 500 werknemers, waarvan 80 in Bilzen. De jaaromzet bedraagt zo’n 100 miljoen euro.