van renterghem varese variofood

Bijna alles wat u drinkt, passeert langs Lommel

Diep verscholen in de uitgestrekte vlakte van het Lommelse Kristalpark bevindt zich het oranje heiligdom van de familie Van Renterghem. Met bedrijven als Vario Food Group, Varesa, Rima Trans en Variofood bv, is de site van 65.000 vierkante meter het epicentrum van de Belgische drankenhandel. Een groot deel van wat u thuis of op café door de keel giet, passeert door de handen van dit Limburgse familiebedrijf. Een gigantische operatie waarbij onder meer tonnen alcohol worden verzet, maar Dorien en Robrecht Van Renterghem blijven er bloednuchter onder. “We lopen niet graag in de kijker”, zeggen de vertegenwoordigers van de derde generatie.

“Het was onze grootvader Alfred Van Renterghem die hier in de streek is gestart met een handel in eieren, melk en andere zuivelproducten”, begint Robrecht het verhaal. “Zijn vrouw en onze grootmoeder, Henriëtte Beliën, komt ook uit een erg ondernemende familie. Het ondernemen zit ons dus wel in het bloed. Dat is ook gebleken toen onze ouders mee in de business zijn gestapt en de schaalvergroting in gang hebben gezet.” Vader Richard ging onder meer het gamma van vruchtensappen uitbreiden, en voegde eind jaren ’80 bij Varesa (Van Renterghem Sappen) een eigen merk toe. Moeder Marijke Schreurs was zorgkundige en schoolde zich om tot ondernemer. Ze zette onder meer de schouders onder Rima Trans (Richard Marijke Transport), het transportbedrijf van de groep. “In 2005 hebben ze de stap gezet om te verhuizen van Hamont naar het Kristalpark II in Lommel. We waren het eerste bedrijf in dit hele industriegebied. Anekdotisch is dat mijn vader als voorwaarde had gesteld dat we de straatnaam mochten meenemen. Vandaar dat er niet alleen in Hamont-Achel, maar ook in Lommel nu een Ondernemersstraat is.”

Ketchup
In 2009 stapten Dorien en Robrecht als derde generatie mee in de zaak. Ze trokken meteen de kar van verdere uitbreiding, modernisering en structurering. “Ons familiebedrijf bestaat vandaag uit 4 grote entiteiten”, legt Dorien Van Renterghem uit. “Onder de naam Varesa zijn we een groothandel in dranken, met zo’n 5.000 referenties. We leveren in de hele Benelux, zeg maar in een straal van zo’n 250 kilometer rond Lommel. Niet alleen drankenhandels en supermarkten zijn klant, maar ook bijvoorbeeld luchtvaartmaatschappijen en rederijen.” Een tweede tak, gegroepeerd onder de vennootschap Variofood bv, is verdeler van een aantal voedingsproducten. “Zo zijn we exclusief importeur van het gekende ketchupmerk Zeisner”, aldus nog Dorien. “We verdelen ook diepvriessnacks van Foodworks, zoals kipnuggets.” De derde afdeling is Rima Trans, dat vandaag over 39 trekkers (mét EURO 6-motoren) beschikt en vooral voor de eigen groep transporten uitvoert. “Tot slot bundelen we onder de naam Vario Food Group al onze logistieke activiteiten. Ons magazijn heeft oppervlakte van 55.000 vierkante meter, met een capaciteit van 25.000 palletten, waarvan de dagelijkse in- en uitstroom oploopt tot 3.000 palletten per dag. Het zijn zowel dranken van ons eigen Varesa, dat dus een klant is van Vario Food Group, als van andere drankenproducenten en retailers.”

Veiligheid
De derde generatie drukt haar stempel op het bedrijf door onder meer resoluut in te zetten op kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid. “Het behalen van de IFS- en BIO-labels is vast en zeker een mijlpaal voor ons”, aldus Dorien Van Renterghem. “In een logistieke omgeving waarin er permanent een bedrijvigheid van jewelste heerst, is veiligheid een absolute vereiste. Innovatie is eveneens belangrijk, zoals het papierloos orderpicking via spraaktechnologie, wat uniek is in de drankensector.”

“Daarnaast werken we gestaag aan de verkleining van onze ecologische voetafdruk. Zonnepanelen zijn een evidentie. Maar ook minder gangbare ingrepen, zoals de unieke installatie die we hebben ontworpen om de batterijen van onze 100 heftrucks en transpalletten overdag met zonne-energie op te laden en automatisch te verwisselen. En uiteraard stellen we alles in het werk om de circulaire economie te bevorderen, wat niet alleen ons eigen gebruik van recycleerbare materialen inhoudt, maar in onze sector ook betekent dat we vaandeldrager zijn voor het hergebruik van glazen flessen. Op dat vlak staat er nog één en ander te gebeuren”, besluit Robrecht.