Het zijn bijna altijd de ridders van de keuken die met lof overgoten worden als hun restaurant in de prijzen valt. Toch mogen ook de sommeliers een stuk van de pluim op hun hoed schuiven. Het is immers met de juiste wijnkeuze dat een gerecht helemaal tot uiting komt en zorgt voor een integrale beleving. Het is om de sommeliers die er bovenuit steken in de spotlights te plaatsen dat er jaarlijks een verkiezing wordt georganiseerd. De keuze gebeurt door meer dan 13.000 stemmen van zowel gastronomieliefhebbers als professionals op hun favoriete sommelier. Een jury kiest tot slot uit de provinciale winnaars één eindlaureaat. Die prijs werd in 2019 gewonnen door Sanne Dirx (Cuchara, 2*) en in 2013 door Kris Lismont (Ambrozijn, nu Mondevino). De voorlopig laatste nationale winnaar was Genkenaar Tom Ieven, die actief is bij Peter Goossens in Hof van Cleve. Tot de nieuwe laureaat van De Jonkman zopas de ‘overall’ titel 2022 op zak mocht steken.
Wat ons brengt bij de laureaten van de provincie Limburg… De gouden plak is voor David Aerts, sommelier van Ralf Berendsen in Lanaken (La Butte aux Bois). Gevolgd door de (ook immer uitstekende) Rob Vandebeek van Slagmolen in Oudsbergen én Rudy Schurmans, sommelier van Altermezzo (1*) in Tongeren. Een fraai podium!
Wie van een goed glas wijn houdt bij zijn gastronomisch menu, weet dus waar hij moet zijn…