Bij uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts is de nieuwste editie verschenen van wat stilaan een klassieker wordt: De beste brasserieën aan de Belgische kust, geselecteerd door sterrenchef Luc Bellings. De patron van voormalige zaken in Hasselt als Savarin, De Vork en Aan Tafel, zegt zelf dat hij zijn hart verloren heeft aan de Belgische kust. Volgens Bellings stijgt het niveau van de gastronomie er jaar na jaar. De bijna 70 adressen van tearooms en brasserieën die in het boekje zijn opgenomen, verdienen volgens de topchef een bijzondere plaats.
Maar dan zijn er nog de uitschieters, en dat zijn er 15. “Ik heb ook mijn favoriete eetplekjes”, laat Bellings weten. “Adresjes waar professionalisme, een leuke sfeer, een evenwichtige prijs-kwaliteitverhouding en een onvergetelijke culinaire ervaring hand in hand gaan.” Daarbij ook De Blauwe Vogel, de brasserie met pannenkoekenhuis in Nieuwpoort van de Truiense familie Carlier (foto). De beste 15 zijn volgens Bellings:
Oostduinkerke: Caricole
Knokke: Bistrol, Bistro Chou en Cédric
Zeebrugge: Nelson
Westkapelle: JETT
Nieuwpoort: De Blauwe Vogel, De Wasserette
De Haan: De Kruidenmolen
Ramskapelle: De Kruier
Koksijde: De New Kokkel
Oostende: Madam Kroket
Damme: Mout, Siphon, De Lamme Goedzak