cyberaanval VanRoey.be

België in top 4 wereldwijd van slachtoffers cybercrimelen

Uit recent onderzoek blijkt dat België nog altijd wereldwijd op de vierde plaats staat in het aantal slachtoffers van cybercriminaliteit in verhouding tot het aantal internetgebruikers. Toch zijn we het enige land in de top 10 dat een verbetering laat optekenen. "Dat is ook de trend die wij in Limburg waarnemen", zegt Lieven Boes, COO van IT-dienstenleverancier EuroSys. "Het is niet toevallig dat dit samengaat met de dalende waarde van de Bitcoin."

De cijfers komen van het cybersecurity-bedrijf Surfshark. Wereldkampioen in het aantal slachtoffers per internetgebruikers, is met straatlengtes voorsprong het Verenigd Koninkrijk. Daar worden per miljoen surfers 3.409 gevallen van ernstige fraude gerapporteerd. Een stijging van 131%. De grootste toename (+277%) doet zich voor in Zuid-Afrika. België staat wereldwijd op de vierde plaats, met 94 meldingen van grootschalige cybercriminaliteit. Het is het enige land waar het aantal fraudegevallen afneemt (-1%).

“We zijn dus de beste leerling van een heel stoute klas”, zegt Lieven Boes, COO van IT-dienstverlener EuroSys Business (Houthalen-Helchteren). “Dat er in onze contreien stilaan beterschap komt, merken wij ook. Dat heeft niet toevallig te maken met de dalende waarde van de Bitcoin, waardoor het opzetten van frauduleuze constructies minder interessant wordt. Het zijn dus communicerende vaten.”

Een andere oorzaak van de lichte daling in ons land is dat steeds meer bedrijven beseffen dat ze zich terdege moeten beschermen. “Dat klopt”, weet ook Lieven Boes. “Er zijn veel lokale ondernemingen die al hinder hebben ondervonden en zij waarschuwen collega’s om voorzichtig te zijn. Dat is meteen ook de enige goede raad die we kunnen geven: maak van cybersecurity één van de topprioriteiten in uw bedrijf. Het is namelijk niet te voorkomen met een eenmalige, eenvoudige maatregel. Nee, het gaat om een lange lijst van acties die moeten ondernomen worden om de veiligheid te verzekeren. Het inschakelen van een professionele partner is daarbij -gezien de complexiteit- haast onontbeerlijk. En in het geval er toch een geslaagde aanval door hackers werd opgezet, kan best je crisisprotocol en onze richtlijnen even doornemen…”.