Vanaf 1 augustus krijgt wie nieuwe zonnepanelen plaatst van Vlaanderen nog 90 euro per geproduceerd kilowattuur aan groene stroom. Dat is minder dan de 210 euro van nu, maar intussen blijkt dat je op federaal niveau wel nog 150 euro kan vangen.
“Sinds dat bekend geraakte, loopt het bij ons storm”, zegt Raf Milis van Verisol in Lummen. De sector van de zonnepanelen heeft nog gewacht tot het parlementair reces om rond te vertellen dat mensen na 1 augustus toch meer steun zouden krijgen dan ze dachten. Want dan zou het parlement die 150 euro niet snel kunnen terugschroeven en konden ze toch een maand of drie verder. Dachten ze. Maar staatssecretaris van Energie Wathelet (cdH) is intussen in actie geschoten. Volgende week krijgt hij het advies van energieregulator Creg over deze affaire en dan volgt er nog snel een koninklijk besluit. Voor installateur Verisol uit Lummen heeft het nieuws in elk geval gewerkt. “Sinds 20 juli is de vraag ontploft”, zegt Raf Milis. “Normaal gezien zouden de helft van onze installateurs met vakantie gaan, maar we hebben hen teruggeroepen. Die 150 euro maakt echt wel een verschil, want zo kun je je installatie in 6 à 7 jaar terugbetalen in plaats van in 10 jaar.”
Volgens Alex Polfliet, voorzitter van sectorfederatie PV Vlaanderen, is er van een laatste stormloop op zonnepanelen niet echt sprake. “Maar 150 euro is natuurlijk interessanter dan 90 euro. Wij hebben onze leden hierover natuurlijk geïnformeerd. We hopen dat die 150 euro nog tot eind van het jaar blijft. We hopen ook dat de groenestroomcertificaten volgend jaar naar 120 euro gaan, want dan krijg je geld in functie van de echte kostprijs.”
Wathelet is niet gelukkig met het federale achterpoortje. “We vinden het goed dat Vlaanderen de oversubsidiëring aanpakt, maar ze hebben niet met ons overlegd over een datum waarop die nieuwe regeling zou ingaan en dat vinden we jammer”, zegt de woordvoerster van Wathelet. “Ze weten anders ook wel dat we hierover eerst advies van de Creg nodig hebben. Die zijn nu aan het bestuderen welke impact de nieuwe regeling heeft. Daarna volgt er zo snel als mogelijk een koninklijk besluit. Maar het jammere is dat Elia die kosten ook moet doorrekenen aan de consument met als gevolg dat de energiefactuur daardoor weer zal verhogen.”
“We zijn sinds 2002 verplicht om groenestroomcertificaten te kopen voor 150 euro”, zegt Axelle Pollet, woordvoerster van Elia, de beheerder van het Belgische transmissienet voor elektriciteit. “Maar tot nu was daar geen interesse voor omdat mensen op regionaal niveau meer konden krijgen. Dit jaar moeten we bijvoorbeeld niet meer dan 61.000 euro uitbetalen.”
MR besluit hieruit dat de Walen opdraaien voor de Vlaamse zonnepanelen. Maar ook Wallonië is zijn regelgeving aan het herzien.
Het terugschroeven van de steun, doet de sector in elk geval niet stilvallen. “Onze mensen werken nu nog door en in augustus gaan ze met vakantie”, zegt Jeroen Reijnen van installatiebedrijf Soleco. “Maar ook daarna is er nog werk genoeg. Investeren in zonne-energie blijft nog altijd rendabel.”