Peter Verboven, zaakvoerder van de gelijknamige bakkerij in Hasselt, heeft vorige week aangekondigd dat de gekende zaak dichtgaat. Als redenen voor de definitieve sluiting verwijst hij naar de goedkope broodproducten in de supermarkten en naar de mobiliteit in de Hasseltse binnenstad.
Hasselt is een icoon armer, want bakker Peter Verboven heeft zijn allerlaatste Dessert Spéciale klaargemaakt. Naast deze specialiteit verdwijnt ook de geheime receptuur van zijn Hasseltse speculaas en vele andere unieke brood- en banketcreaties.
“Met pijn in het hart maar het kan gewoon niet anders”, legt Verboven uit. “Een hele groep klanten vindt kwaliteit steeds minder belangrijk. In de grootwarenhuizen liggen vandaag alle soorten brood, vaak goedkoper maar zeker niet beter dan hier. En toch kiezen steeds meer mensen daarvoor.”
“Daarnaast is de binnenstad voor mijn zaak één grote chaos. Onze klanten zijn mensen die hier sinds jaar en dag met de auto hun bestellingen komen oppikken. Sorry, maar met onze producten kan je geen paar honderd meter door de stad wandelen. Sinds de ‘paaltjes’ er staan (om auto’s uit de winkelstraten te weren), is onze omzet met de helft gedaald. En het akkoord dat we met de stad hadden om minstens op zondag de paaltjes tot 12 uur ’s middags omlaag te laten, werkt niet. De ene zondag lukt het, de andere zijn ze gewoon omhoog. Zo kan je echt je klanten niet bedienen.”
Verboven is er de kop van in: “Ik vind het zelf doodzonde om te stoppen, want goesting is er nog genoeg. En als 55-jarige moet je nog even aan de slag blijven in ons land… Mijn vrouw Noëlla en onze vaste hulp Grasiëlla hebben zich ook tot de laatst dag geweerd als duivels in een wijwatervat, maar het lukt gewoon niet meer. En dus halen we net de zestigste verjaardag van onze bakkerij niet. Die zouden we op 1 april gevierd hebben. Papa heeft hier de fundamenten van een geweldige bakkerij gelegd en mama is er dan ook doodziek van. Maar er is gewoon geen andere keuze. En dus staat het gebouw en de handelszaak vanaf nu te koop.”
Verboven denkt er wel aan om elders, op kleine schaal, opnieuw aan het bakken te gaan.
DJ