Met het certificaat Erkend Ambacht wil de overheid de ambachtelijke zelfstandige een extra troef geven ten opzichte van grotere ketens en supermarkten. “Voor de klant is het een garantie van de authenticiteit, ernst en competentie waarmee de producten die hij of zij koopt tot stand kwamen”, aldus de FOD Economie.
En die eer valt nu te beurt aan Bakkerij Vangronsveld, die het label minstens zes jaar lang mag gebruiken in alle communicatie en voortaan ook mag deelnemen aan de jaarlijkse Dag van de Ambachten. Bert is blij: “Toen ik vanochtend vernam dat de Commissie Ambachtslieden mij voortaan officieel erkent als ambachtsman, voelde dat dan ook als een bevestiging en bekroning van al het harde werk”, zegt hij. “Ik ben trots, maar vooral heel erg dankbaar. Voor de onvoorwaardelijke steun van mijn familie, het vaste team, de trouwe leveranciers en de vele klanten die onze ambachtelijke kwaliteit al jaren weten te appreciëren.”
Lokale verankering
De kersverse titel bevestigt inderdaad de beroepsernst waarmee Bert al 28 jaar zijn zaak runt. “Het sluit ook perfect aan op het DNA van onze bakkerij. Hier wordt letterlijk dag en nacht gewerkt om van pure grondstof tot een kwalitatief afgewerkt product te komen. Dat wordt in voeding nogal eens onderschat. Zelf heb ik het nooit anders gekend. Ik leerde de stiel van mijn pa. Hij was een echte vakman. Massa’s doorzettingsvermogen en de liefde voor het vak brachten ons waar we vandaag staan. Al die tijd bleven we trouw aan onze recepten en koesterden we eeuwenoude bakmethodes. Bovendien staan we in Bilzen met twee voeten in de lokale gemeenschap. Precies dát is de kracht van onze ambacht. Met lekker brood en gebak willen we een bron van plezier zijn in het dagelijkse leven van de mensen rondom ons. Daarom kijken we ook vooruit en geven we onze kennis beetje bij beetje door aan de jongere generatie. Zo blijft de erkenning voor het ambachtelijke karakter van ons beroep ook in de toekomst verzekerd.”