brousse1

Architecten gaan samen de brousse in

Joris Diliën, Frederik Vaes en Massimo Pignanelli van architectenbureau UAU collectiv gaan op de Kunstlaan in Hasselt (tegenover het Cultuureel Centrum) een nieuwe zaak openen. Brousse, zoals het concept zal heten, wordt een kunstgalerij waar een hapje kan gegeten worden én stemmige muziek voor de ambiance moet zorgen.

UAU collectiv bevindt zich in het kantoorgebouw naast VKW Limburg, waar vroeger onder meer de POM was gevestigd. Na een totale renovatie van het statige pand, is er nog wat plaats over voor een nieuwe bestemming. Dat wordt Brousse, een zijproject van de architecten, waarmee ze een wereld van verwondering willen scheppen. Net zoals in de gebouwen die ze ontwerpen, dus.

De naam Brousse is in een opwelling naar boven gekomen bij de initiatiefnemers. “Misschien komt het voort uit ‘het gevoel’ dat we samen hadden bij een enorm mooie ervaring in de jungle van Zuid Afrika”, zeggen Joris Diliën, Frederik Vaes en Massimo Pignanelli. “Of misschien refereert het naar het effect dat je krijgt als je hier tussen de grote, tropische planten naar binnen wandelt. Mogelijk werden we geïnspireerd door het eerste schilderij dat we samen aankochten: #backdrop0513 van Stefan Peeters, een werk dat vraagt om binnen te komen… In ieder geval, Brousse nodigt je uit om aandachtig te zijn, om je creatieve geest te openen en om je mening te delen. Deze zaak wil op je inwerken door je geest te kalmeren, maar terwijl ook een gevoel van verbondenheid op te wekken.”

Meer concreet is Brousse een creatief platform waar art & food worden samengebracht tot één geheel. Een ‘open huis’ waar creatieve mensen in een rustige, ontspannen omgeving kunnen connecteren. De architecten gaan zelf de uitbating van hun nieuwe zaak verzorgen. Voor elk onderdeel gaan ze wel samenwerken met vakspecialisten, zoals een curator die de kunstgalerij aanstuurt en de jonge chef Marc Steyfkens (bekend van ‘Peppe & Marcus’) die voor het restaurant zal instaan. Het concept voor de horeca bestaat uit 3 grote tafels, waar zo’n 30 gasten aan kunnen plaatsnemen. Er zullen vooral ‘sharing plates’ met gezonde voeding beschikbaar zijn.

Samengevat: “Brousse mikt op de sfeer van een rustige wijnbar met kwalitatieve ‘sharing dishes’ rondom kunst. En dat begeleid door de juiste muziekkeuze, op elk moment van de dag.” De kunstgalerij gaat nu zaterdag open, voor het horeca-gedeelte is het nog even wachten op een versoepeling van de coronamaatregelen…