afl 6 deel 2 Bernard Hallemans

Aperam Genk blijft gesloten door energieprijzen

Inoxproducent Aperam heeft zijn productievestiging in Genk door de hoge energieprijzen nog niet heropgestart na het verlof. Honderden medewerkers zijn thuis in tijdelijke werkloosheid. De reden? Door de hoge elektriciteits- en gasprijzen zou de fabriek met verlies moeten draaien. "Waar we vroeger tientallen miljoenen per jaar aan energie betaalden, moeten we dat nu elke maand neerleggen. Dat gaat niet. We kunnen niet meer concurreren", zegt Hasselaar Bernard Hallemans, CEO van Aperam in Europa.

“Op de site in Genk werken normaal 1.250 mensen. Doordat we niet opnieuw opgestart zijn, zitten nu enkele honderden werknemers op tijdelijke werkloosheid. Er zijn wel nog wat mensen actief in het onderhoud”, zegt Bernard Hallemans in Het Belang van Limburg.

Ook de site nabij Charleroi is gedeeltelijk dicht door de hoge energieprijzen werken we nu met verlies. “Om een idee te geven: vroeger gaven we enkele tientallen miljoenen euro per jaar aan gas en elektriciteit uit, aan de huidige prijzen is het enkele tientallen miljoenen per maand”, rekent Hallemans.

Aperam Genk zal wel in september heropstarten om bestaande orders af te kunnen werken. Maar hij vreest voor de toekomst: “We kunnen niet concurreren met spelers buiten Europa. Zelfs binnen Europa zijn er grote verschillen in de elektriciteitsprijzen.” Hallemans wijst op een concurrent in Noord-Europa die dankzij waterkrachtcentrales veel minder voor elektriciteit betaalt dan België, waar de elektriciteitsprijs door de dure gascentrales wordt bepaald. Ook concurrenten uit Spanje en Portugal betalen veel minder omdat hun regering de elektriciteitsprijzen heeft geblokkeerd.

“Vooreerst moet er gewaakt worden dat er geen te grote verschillen in elektriciteits- en gasprijzen in Europa zijn, zoals nu.” Hij hoopt dat de Belgische regering het prijsmechanisme voor elektriciteit tijdelijk aanpast en dat de elektriciteit die via dure gascentrales opgewekt wordt, niet langer de prijs bepaalt. “Nu zijn er partijen die ontzettend veel verdienen met elektriciteit produceren, terwijl hun kosten niet hoger liggen. Ik pleit inderdaad voor staatsinterventie, maar we zitten ook in een oorlogseconomie.”