mentoring at work

“Anderstaligen meer kansen geven op arbeidsmarkt”

Zowat een kwart van de potentiële beroepsbevolking in Limburg zit werkloos thuis en is niet op zoek naar een job (lees artikel). Aan de andere kant van het spectrum is er heel wat talent dat heel graag aan de slag wil, maar moeilijk toegang tot de arbeidsmarkt vindt. Zoals anderstaligen met een migratieachtergrond. Met het project Mentoring@work neemt Limburg het voortouw om deze mensen te matchen met vacatures in het bedrijfsleven.

Ilse Janssenswillen, Els Maris en Hilda Martens zijn mentor-coach in Limburg van het door Vlaanderen gesubsidieerde VDAB-project. “Terwijl in de meeste Europese landen ruim de helft van de nieuwkomers, allochtonen en anderstaligen binnen de vijf jaar een job vindt, is dat in Vlaanderen amper 15 procent”, aldus het trio. “Ze geraken niet alleen moeilijk aan een job, in tijden van crisis vliegen ze er ook als eerste uit.”

Het project Mentoring@work wil iets doen aan de penibele jobkansen van deze doelgroep. “Het is onze ambitie om 100 anderstalige werkzoekenden te koppelen aan 100 vrijwillige mentors, die hen zullen begeleiden bij hun zoektocht naar een job”, aldus de mentor-coaches. “Wij zorgen voor de omkadering, voor de begeleiding van de begeleiders en proberen ook het bedrijfsleven te sensibiliseren. Momenteel hebben we zo’n 250 Limburgse bedrijven die openstaan voor bijvoorbeeld de organisatie van stages. Momenteel zoeken we trouwens nog een vijftiental mentors en evenveel stageplekken.”

Bedrijven die anderstaligen met een migratieachtergrond kansen willen geven, of vrijwilligers die deze mensen willen begeleiden, kunnen zich melden via de website van het project.