De uiteindelijke winnaar van de prestigieuze Limburgse ondernemersaward werd bekendgemaakt in de ambtswoning van de Limburgse gouverneur Jos Lantmeeters in Hasselt, in gezelschap van tal van prominenten uit het Limburgse economisch en politiek bestel. De onderscheiding is een initiatief van Made in Limburg en Het Belang van Limburg, en zet een bedrijf dat zich bijzonder inspant ‘in het belang van Limburg en alle Limburgers’, in het zoeklicht. Het was de negende keer dat de titel werd toegekend.
Globachem haalde het in een bijzonder spannende finale van de twee andere laureaten: de cateringgroep Umami uit Genk en Facil, de wereldwijde toeleverancier van onderdelen aan autoconstructeurs met hoofdkwartier in Genk.
Spannend
Dat het bijzonder spannend was, bevestigt ook Piet Pauwels, decaan Bedrijfs Economische Wetenschappen aan de UHasselt en voorzitter van de jury. “De jury kreeg drie zeer hoogstaande dossiers voorgeschoteld, en was zeker onder de indruk van de kwaliteit daarvan”, zegt hij. “De juryleden schuwden de moeilijke vragen niet om nog meer duidelijkheid te verkrijgen over rendabiliteit, corporate governance en duurzaamheid van de drie bedrijven. Maar het werd na verloop van discussie duidelijk dat er eentje bovenuit stak. Globachem kan zeer goede cijfers voorleggen, en als we kijken naar wat er nog in de pipeline zit, moet het beste nog komen.”
Meer concreet blinkt Globachem volgens de jury uit op verschillende vlakken. “Het bedrijf is zeer kennisintensief, creëert een hoge toegevoegde waarde, beschikt over een sterke duale strategie”, vindt Pauwels. “Het is zeer exportgericht, zet in op gecontroleerde groei en op het creëren van waarde op lange termijn. Globachem heeft ook geen schrik om buiten Limburg te investeren. Limburg kan meer van dat soort bedrijven gebruiken.”
Appelen en peren
“Het zijn inderdaad drie zeer sterke kandidaat-winnaars”, zegt ook David Derhaeg, jurylid namens Deloitte. “Het zijn drie verschillende spelers in drie aparte werelden, met ieder hun eigen merites. Maar uiteindelijk helde het oordeel over in het voordeel van Globachem. Het bedrijf creëert al jaren innovatieve oplossingen voor wereldproblemen. Deze ruime reikwijdte gaf, samen met de sterke financiële resultaten en de focus op lange termijn, de doorslag. Een succesverhaal, van in de woonkamer tot aan de andere kant van de wereld.”
Het bedrijf Globachem, dat in 2000 startte in de living van Els Paesmans en Koen Quaghebeur, voert nu gewasbeschermingsproducten en biostimulanten uit naar 50 landen over de hele wereld. En dat in een markt die gedomineerd wordt door giganten zoals BASF en Bayer. Ondertussen werken er al 130 mensen voor Globachem. “Van wie de helft in onderzoek en ontwikkeling”, benadrukken de twee oprichters. “Binnen tien jaar moeten wij uitgegroeid zijn tot een innovatieve wereldspeler in de markt van gewasbescherming”, leggen ze de lat wel erg hoog.
Cheque voor kunst
Nieuw dit jaar is dat de winnaar van de titel Limburgse Ondernemer van het Jaar, naast een trofee, ook een cheque ter waarde van 10.000 euro ontvangt voor het lenen van Belgische kunstwerken via Pasfoundation. Deze stichting ontsproot aan het ondernemende brein van kunstenaar Piet Stockmans. De stichting kreeg al snel de actieve steun toegezegd van vijf Limburgse ondernemers: Mark Maesen (Actief Interim), Jean-Paul Theyskens (ex-Carglass), Mathi Gijbels (Mathieu Gijbels), Erik Monard (Monard Law) en Annemie Bamps (Bamps Verzekeringen). Mediahuis – de uitgever van Het Belang van Limburg en Made in Limburg – is ondertussen toegetreden als zesde partner. Het was Piet Stockmans zelf die de cheque mocht overhandigen.
Els en Koen van Globachem waren bijzonder fier op hun prijs: “We vonden het al een hele eer dat we door de belangrijkste krant en nieuwsmerk van Limburg werden genomineerd,” zegt Els Paesmans in een eerste reactie. “We hadden misschien wel stilletjes gehoopt om als winnaar uit de bus te komen, maar veel hoop hadden we niet, gezien de enorme kwaliteiten van onze medelaureaten. Bijzonder blij met de erkenning dus. Dit doet zoveel deugd, ook voor onze medewerkers.”
Andere awards
Tijdens het evenement donderdagavond in de ambtswoning van gouverneur Jos Lantmeeters, werden nog drie andere Limburgse ondernemers gelauwerd. Een zichtbaar erkentelijke Ronnie Leten mocht de Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen voor zijn erg impactrijke carrière. De Klimaataward van HBvL werd uitgereikt aan Serge Celis en Danny Vanschoonbeek van Orbix voor de ontwikkeling van hun bouwblok die CO2 opeet. De award van de Start-Up van het Jaar ging naar Frederick Jacobs van Secury360, het bedrijf dat de inbreker al betrapt vooraleer hij binnen is.