soltech thor genk brouns kreeke

Alles is een zonnepaneel dankzij nieuwe technologie uit Genk

De voorgevel van het gloednieuwe gebouw van Soltech in Genk, toont in één oogopslag wat hier zal gemaakt worden. De gevelpanelen, bedrukt met een knappe foto van Johny Harsch, zijn in feite hoogtechnologische zonnepanelen, die volledig geïntegreerd zijn. Ondernemer Bas van de Kreeke is bijna klaar om in de nieuwe productie-unit 1001 vormen van esthetische zonnepanelen te maken die naadloos verwerkt zijn in gevels, terrassen, daken van vrachtwagens, enzovoort.

Het was Vlaams minister van Economie Jo Brouns, die samen met de vertegenwoordigers van het Genkse schepencollege, de nieuwe fabriek op het Genkse Thorpark mocht inzegenen. De minister klom in de hoogtewerker om eigenhandig één van de gevelpanelen met geïntegreerde zonnecellen te plaatsen.

Een belangrijke mijlpaal voor ondernemer Bas van de Kreeke, die naast zijn bestuursfuncties in de grote bouwgroep (van de Kreeke Habenu), zich al sinds 1989 op de ontwikkeling van deze innovatieve technologie voor esthetische zonnepanelen heeft gestort. “We zijn nu klaar om een belangrijke revolutie te ontketenen voor architecten en bouwheren”, stelt van de Kreeke. “Soltech kan nu van eender welk product, voertuig of infrastructuur een zonnepaneel maken dat er bovendien esthetisch aantrekkelijk uitziet. Denk maar aan gevels, geluidsmuren langs de autostrade, terrassen, balustrades, auto’s en vrachtwagens. Samengevat: we bouwen op maat fotovoltaïsche modules voor specifieke architecturale toepassingen.”

En waarom? “Het staat buiten kijf dat we moeten blijven inzetten op duurzame energievoorzieningen”, aldus nog Bas van de Kreeke. “Maar: moet dat nu echt door daken, velden, zeeën en bergen vol met lelijke panelen te leggen? Neen, dus. Wij integreren ze gewoon op een esthetische manier in bestaande oppervlaktes.”

Soltech gaat werken vanuit de nieuwe fabriek, bestaande uit 4.000 m² productieruimte en 1.000 m² kantoorruimte op Thor Park in Genk. “Het gaat om een totaalinvestering van 11 miljoen euro, waarvan ongeveer de helft voorzien is voor de bouw van een nieuw machinepark”, licht Bas van de Kreeke toe. Hebben ook middelen ingebracht: De Vlaamse overheid, LRM, Nuhma, RSQ Investors én industriële partners Hegge en AGC.

Vlaams minister Jo Brouns: “We mogen trots zijn op de baanbrekende toepassingen die hier zullen gemaakt worden. Zo bevestigen onze plaats als een wereldspeler inzake de groene transitie.”

De reportage van TVL zie je hier: