Na Shoppen op afspraak van Jakobus & Corneel (Hasselt) en Appoint (Oudsbergen) is er nu een derde Limburgse applicatie actief die winkelen op afspraak een pak eenvoudiger maakt. Bij Vaimo in Genk werd in opdracht van Tailorfit (ZEB, CKS, Jack & Jones en andere ketens) een tool uitgewerkt die aan deze zeer actuele behoefte tegemoetkomt.
“Het interessante is dat in deze applicatie alle winkels met het juiste aantal vierkante meter zijn opgenomen, zodat het systeem exact weet hoeveel mensen er per winkel mogen toegelaten worden”, zegt Breght Evens van Vaimo. “De tijdslots worden dus geoptimaliseerd in functie van de maximale mogelijkheden, en bieden een hele geruststelling voor de winkelverantwoordelijke, die niet meer moet gaan tellen hoeveel volk er in de winkel is.”
Vaimo heeft gezorgd voor een laagdrempelige instap. “De retailer vult een aantal parameters in, en amper 4 uur later staat zijn applicatie online”, aldus nog Evens. “Omdat de winkels het sowieso al heel erg moeilijk hebben, houden we de kosten laag. Zo betaalt een keten tot 10 winkels amper 450 euro opstartkost voor 3 maanden, en vervolgens 100 euro per extra maand.” Afgelopen zaterdag kende Winkelen op Afspraak al meteen een piek van 7.000 registraties.
Dat zo’n laagdrempelige tool nodig is, blijkt uit de trage start van de verplichting om alleen nog op afspraak de niet-essentiële winkels te openen. De winkelstraten gaven afgelopen weekend een troosteloze indruk. Heel wat handelaars, zowel van essentiële als niet-essentiële winkels denken er zelfs aan de deuren helemaal te sluiten tot het licht voor ongelimiteerd shoppen opnieuw op groen wordt gezet.
Afstraffing
Unizo Limburg eist alvast dat winkeliers die door het systeem bijna geen volk over de vloer krijgen, toch nog kunnen gebruik maken van het dubbel overbruggingsrecht zoals de zaken die helemaal de deuren gesloten houden. “We dringen bij de overheid aan op een onmiddellijke bijsturing van de toekenningsvoorwaarden voor het dubbel overbruggingsrecht”, zegt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg. “Concreet vragen we om deze steun ook te gunnen aan handelaars die wél op afspraak blijven werken, maar daar nog hooguit 20 tot 30% van hun normale omzet uit halen. Het mag geen hartverscheurende keuze zijn tussen openen en bijna geen omzet halen, of helemaal gesloten blijven om de tegemoetkoming te kunnen krijgen. Wij pleiten ervoor dat iedereen de connectie met de schaarse klanten moet kunnen behouden en elke kruimel omzet moet kunnen realiseren om financieel én mentaal overeind te blijven. Voor die keuze mogen de winkeliers niet afgestraft worden.”