app aca amai

ACA laat zien dat het met blinden inzit

Om mensen met een visuele beperking zelfstandiger en veiliger te laten reizen, heeft de Limburgse onderneming ACA Group een unieke app ontwikkeld. LiLi, zoals de toepassing heet, werd zopas door de Vlaamse overheid bekroond met een Amai-Award.

Naast NextGenics (lees artikel hier) is er nog een tweede bedrijf uit Hasselt dat zopas met een Amai-Award aan de haal ging: ACA Group, het softwarehuis van Ronny Ruyters aan de Herkenrodesingel, kreeg de onderscheiding (en een subsidie van 125.000 euro) voor de ontwikkeling van LiLi, een app waarmee blinden en slechtzienden zichzelf door het verkeer kunnen loodsen.

De tool werkt op basis van AI. Mensen met een visuele beperking, die vaak van anderen afhankelijk zijn voor mobiliteit, kunnen met de app de meest veilige route vinden om tussen twee locaties te voet af te leggen. Het systeem houdt rekening met herkenbare punten onderweg, waardoor de gebruikers zich makkelijker kunnen oriënteren en navigeren. De toepassing houdt rekening met specifieke infrastructuur die voor mensen met een visuele handicap aanwezig is: verkeerslichten met spraakcommando’s en rateltikkers, tactiele tegels, enzovoort.

“De ontwikkeling van de LiLi-app markeert een belangrijk keerpunt in de toepassing van AI voor maatschappelijk welzijn”, aldus Alexander Frimout, AI-expert van ACA Group. “Ons doel is om een tool te creëren die niet alleen technologisch geavanceerd is, maar ook daadwerkelijk levens verandert. Door AI te integreren in de dagelijkse mobiliteit van mensen met een visuele beperking, stellen we hen in staat om met meer vertrouwen en zelfstandigheid te navigeren. Dit project is een prachtig voorbeeld van hoe technologie en menselijk inzicht samen kunnen komen om echte, positieve impact te creëren in onze gemeenschap.”

Ronny Ruyters, CEO van ACA Group, vult aan: “Deze AI-toepassing voor mensen met een visuele beperking kadert in onze strategie om in te zetten op duurzame IT, technologische innovatie en kwaliteit om als onderneming een positieve impact te hebben op de ​ samenleving en een duurzame toekomst mogelijk te maken. We zijn blij en vereerd dat dit samenwerkingsproject tussen burgers, de overheid, het onderwijs, het middenveld en domeinexperten, geselecteerd werd door Amai! en verkozen werd door een omvangrijke ​online publieksjury.”