De resultaten van de bevraging geven aan dat zeven op de tien Limburgse bedrijven medewerkers moeten missen wegens een coronabesmetting of quarantaine. De uitval is niet gering: minstens 6% van de medewerkers is momenteel niet beschikbaar voor het werk. In meer dan de helft van de gevallen leidt dit tot een daling van de productie en de dienstverlening. De gemiddeldes over alle sectoren heen geven een negatieve impact op de bedrijfsactiviteiten aan met 5 procent. In productiesectoren is de situatie vaak nog prangender.
Ook het aantal telewerkers is toegenomen. Van 30% in oktober is dat nu gestegen naar 42% van de werknemers. Dat is meer dan het gemiddelde van de vorige lockdowns (40%).
“Gevaarlijke cocktail”
Johann Leten van Voka Limburg koppelt hier een aantal conclusies aan: “Na de verplichte sluitingen in de eerste golven, blijven bedrijven ook nu weer niet gespaard. De verlenging van het systeem van tijdelijke werkloosheid en de herinstallatie van het Vlaams beschermingsmechanisme moeten dan ook snel geconcretiseerd worden. Zeker in de sectoren die in de komende weken sterke verliezen gaan lijden, zoals de horeca en events.”
Hij pleit tevens voor het afkoelen van de verhitte situatie op de arbeidsmarkt. “Om toch medewerkers te kunnen aantrekken en te behouden komt er druk richting loonsverhoging, premies en betere salarisvoorwaarden voor nieuwe werknemers. Samen met de sterke loonindexeringen die voor de deur staan, levert dit een gevaarlijke cocktail op voor onze bedrijven.”