yves maes (Foto: Raymond Lemmens)

50 asielzoekers helpen Yves Maes uit de nood

Bij Maes Recycling Group hebben ze het personeelstekort op een creatieve manier getackeld. Zij doen met succes een beroep op asielzoekers, tijdelijk of voor langere tijd. “Ze zijn stipt en betrouwbaar,” zegt CEO en eigenaar Yves Maes, die nu al 1/7 van zijn personeelsbestand invult met mensen uit opvangcentra.

Maes Recycling Group uit Tessenderlo, in de volksmond beter gekend als Maes Containers, doet sinds anderhalf jaar een beroep op asielzoekers om het personeelstekort aan te vullen. “Dit is geen sociaal experiment, het past perfect in onze duurzame aanpak en ons circulaire businessmodel,” zegt CEO Yves Maes, die ondertussen bij een breder publiek bekend is sinds zijn deelname aan het tv-programma The Sky is the Limit. “Onze grote uitdaging was personeel te vinden voor jobs zoals die van vrachtwagenchauffeur, kraanmachinist en afvalsorteerder. En het werkt erg goed. Deze mensen zijn stipt, betrouwbaar en loyaal.”

Overstromingen
Eén van de architecten van het project is HR-manager Joep Loop. “De aanleiding voor dit project zijn de zware overstromingen in Wallonië van bijna twee jaar geleden”, zegt Loop. “We hadden samen met twee andere collega’s de opdracht gekregen om het puin te ruimen en te verwerken. Plots hadden we een heleboel mensen te kort om die massa aan puin aan te kunnen. Toen is het idee gerijpt om asielzoekers in te zetten.”

Itzu

De contacten met Fedasil, de federale instelling die verantwoordelijk is voor de opvang van asielzoekers, lopen via het Limburgse HR-bureau Itzu, dat ook de vrij complexe administratie voor zijn rekening neemt. “We werkten al eerder samen met Maes Recycling Group voor uitzendkrachten uit Oost-Europa”, zegt Koen Janssen van Itzu. “Maar dat draaide niet zoals het hoort. Dankzij onze contacten met Fedasil kunnen wij aan bedrijven toegang bieden tot een grote groep werkwillige mensen, die niet bang zijn om de handen uit de mouwen te steken. Sommigen zijn zelfs overgekwalificeerd, maar zien dit als een springplank.”

Het project wordt ook gesteund door werkgeversorganisatie Voka Limburg en Embuild Limburg (het vroegere Confederatie Bouw Limburg). “Want ook andere bedrijven zitten verlegen om arbeidskrachten, zeker in de bouw en in voedingsbedrijven”, zegt Koen Janssen. “Op dit ogenblik hebben wij al 400 tot 500 vluchtelingen een job kunnen aanbieden, al dan niet tijdelijk. Want wie uitgeprocedeerd is, moet uiteraard het land verlaten. Anderen hebben ondertussen wel vast werk.”

Engels
Vandaag werken bij Maes Recyling Group meer dan 50 vluchtelingen op een totaal van 350 medewerkers. Zij komen onder meer uit Afghanistan en Iran. “We kiezen wel voor mensen die goed Engels begrijpen en spreken”, legt Joep Loop uit. “Want communicatie met collega’s en leidinggevenden is van cruciaal belang. Daarna volgt nog een heel opleidingstraject waarin ook veiligheid centraal staat. Dat is nodig, want die mensen komen vaak uit een totaal andere cultuur.”

Bij Maes Recyling Group worden de asielzoekers onder meer ingezet in de laatste fase van de verwerking van het puin. “De grove scheiding gebeurt automatisch, bijvoorbeeld met sterke magneten en kranen. Maar in de eindfase moeten de laatste restfracties nog met de hand gesorteerd worden”, legt Joep Loop uit. “Ja, het is werk waar anderen hun neus voor ophalen. Maar onze asielzoekers zijn dankbaar voor de job met marktconforme verloning die hen geboden wordt.” Iedereen tevreden, dus.