De Jambrouwerij begon 13 jaar geleden in de keuken van Maarten en Yleen in Herderen (Riemst). Ze maakten er in alle bescheidenheid een aantal artisanale jams van het fruit uit de boomgaard van ‘ome Jean’ uit Sint-Huibrechts-Hern. Maar de vraag nam toe, en ook de lokale handelaars begonnen de producten van het koppel te verdelen. Vandaar dat de kelder van hun gezinswoning werd omgebouwd tot een professioneel atelier, goed voor een productiecapaciteit van 3.000 potjes per jaar. Maar ook dat volstond niet om de klanten te blijven bedienen, zodat werd uitgeweken naar een groter pand in Val-Meer. Het assortiment werd uitgebreid met andere streekproducten en delicatessen, zoals sappen, zuivel en vleesproducten.
Intussen vullen Maarten en Yleen zo’n 40.000 potjes per jaar met jams van seizoensgebonden fruit, maar ook minder gekend fruit en planten, zoals kweeperen, mispels, bramen, paardenbloem en vlierbloesem. En opnieuw is de locatie te klein geworden. Bovendien wil het koppel een winkel met meer visibiliteit voor het grote publiek. En dus wordt weldra gestart in de voormalige frituur ’t Festijn aan de drukke Maastrichtersteenweg in Riemst.
“De brouwerij met de streekproducten, delicatessen en decoratiewinkel blijven uiteraard onze core business, maar in hetzelfde pand gaan we een horecahoekje en terras uitbaten, en komt er een shop van ‘The 4 Seasons’ van florist Sven Hansen in Tongeren”, vertelt Yleen. “Op die manier kunnen we elkaar versterken. Ook onze Kerst-, Paas- en streekproductenmarkten worden voortaan grootser aangepakt en we spelen met het idee om vanuit de nieuwe locatie wandel- en fietsroutes te laten vertrekken.”
Allemaal knappe staaltjes van ondernemerschap, zopas overigens nog bekroond met de Visit Limburg Award 2023.