Om Limburgse bedrijven te tonen dat je met een 3D-printer erg nauwkeurige en complexe onderdelen uit metaal kunt maken, is op de T2-campus in Genk zopas een unieke proefopstelling in gebruik genomen. Het doel is om ondernemers te overtuigen dat de technologie eenvoudig en efficiënt in het productieproces kan gehanteerd worden en zo een economische voorsprong kan genomen worden.
De techniek om kunststoffen in 3D te printen, staat al langer op punt. Steeds vaker worden nu ook complexe toepassingen in metaal op deze unieke manier geproduceerd. “Maar nog veel te weinig bedrijven gaan er zelf daadwerkelijk mee aan de slag, vooral omdat ze niet overtuigd zijn van het economische voordeel”, zegt Peter ten Haaf van Sirris, dat de installatie creëerde en op punt zette. “Wat hen vooral moet duidelijk gemaakt worden is dat deze technologie perfect geïntegreerd kan worden in het productieproces en dus ook andere technieken voor metaalbewerking (vijfassig frezen, lasertextureren, warmtebehandeling, zandstralen en meettechnologie), hier perfect aan kunnen gekoppeld worden. Om dat te tonen hebben we een volledige productiecyclus gemaakt, waarin de 3D-metaalprinter een prominente rol speelt.”
Het demonstratieplatform is inmiddels verhuisd naar de T2 Campus op het Thor Park in Genk. Daar zullen interactieve workshops voor bedrijven en opleidingen in 3D-metaalprinten georganiseerd worden. “Zo worden onze ondernemingen geïnspireerd om in te spelen op nieuwe technologieën en kunnen zij zich hiermee profileren”, aldus gedeputeerde van Economie, Tom Vandeput. “Het is door internationalisering en de sterke innovatiecultuur dat zij sterker staan om de concurrentie in de maakindustrie aan te gaan.”
Het project kwam tot stand met de steun van Europa, Vlaanderen en de Provincie Limburg. Sirris en Syntra Limburg zorgen voor de uitvoering.