conjunctuur stabiel

36 procent méér faillissementen in Limburg

Het gaat de verkeerde kant op met onze economie… De Polsslag Ondernemend Limburg (POL) duikt naar het laagste niveau van de laatste 3 jaar en de cijfers van de faillissementen zitten stevig onder het vriespunt. Er waren dit voorjaar maar liefst 36% meer falingen dan een jaar geleden.

Volgens de peiling POL die Unizo en VKW Limburg ieder kwartaal organiseren, ziet de toekomst er niet zo gunstig uit. De meerderheid van de ondernemers blijft positief, maar…

– Grote bedrijven en productiesector trekken steeds harder aan alarmbel.
– Zowel de omzet- als tewerkstellingsprognoses zijn negatief (bij de groteren)

Wel goed:
– Bouwsector blijft floreren en plant meeste aanwervingen
– Ook groothandel, diensten en detailhandel zijn nog duidelijk optimistisch
– De aanwervingsbereidheid blijft positief (onder 250 werknemers)

Intussen gaat het ook de verkeerde kant op met het aantal faillissementen: met een stijging van meer dan 36 procent waren er de afgelopen 6 maanden een pak meer dan vorig jaar. Meer nog: Limburg scoort opvallend slechter dan andere provincies. Alleen in Luxemburg was het nog erger (in percentages).
Kijken we even naar de maand juni alleen, dan was het arrondissement Tongeren goed voor een verdubbeling van het aantal faillissementen ten opzichte van vorig jaar.

Wel goed nieuws: het aantal jobs dat door faillissementen verloren ging, was in de laatste 10 jaar nooit lager (580 in eerste 6 maanden). Wat dus wilt zeggen dat het vooral eenmanszaken en kleine vennootschappen zijn die op de fles zijn gegaan. Naargelang de sector, zien we vooral harde klappen in de Limburgse horeca, IT, sport & recreatie en landbouw. Bouw daalt ook, maar minder sterk.

De Spin-groep uit Peer (Triple S, en andere) duikt de top 50 in van grootste faillissementen dit voorjaar (plaats 12 meteen), waar voor de rest met Bex Fruit (Gingelom) nog één Limburgs bedrijf de twijfelachtige eer heeft.

Conclusie? “De POL-grafiek kleurt nog groen, en is nog ver verwijderd van de dieprode scores uit de crisisjaren 2008 en 2012, maar achter het globale positieve cijfer gaan heel wat bezorgdheden schuil”, zegt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg. “Grote bedrijven en de productiesector geven de trends in de Limburgse economie aan, en het zijn juist zij die harder aan de alarmbel trekken.”

Traditioneel vult collega Lemmens van VkW-Limburg aan: “De buien die onze grootste bedrijven en maakbedrijven al hebben bereikt, pakken zich stilaan ook boven de middelgrote bedrijven wolken samen. Deze maand noteren we de laagste POL-score in 3 jaar tijd. Globaal bekeken blijft het vertrouwen bij de Limburgse ondernemers echter wel nog positief. Laten we ons daar aan optrekken!”