220 extra mensen door 3 overnames in Hoeselt

Dienstenchequebedrijf Work@Home in Hoeselt heeft opnieuw 3 overnames gedaan. Door het inlijven van sectorgenoten in buurgemeente Bilzen, Opwijk en Sint-Martens-Latem komen er 220 werknemers bij. Work@Home heeft nu 1.800 medewerkers op de pay-roll, die poets- en strijkdiensten verzorgen voor gezinnen in het hele land. En daar houdt het niet op. Volgens Sonja Grondelaers, manager van Work@Home, heeft het bedrijf de ambitie om in heel Vlaanderen actief te zijn. “In die zin past de uitbreiding richting Sint-Martens-Latem perfect in onze planning. Alleen door schaalvergroting is het mogelijk om in onze sector een leefbare bedrijfsvoering te houden. Groeien is dus onze enige optie.”

Doodsteek

Het bedrijf stoot bij die uitbreiding op heel wat hinderpalen. “Eén daarvan is de verplichting om bij aanwervingen minstens 60% langdurig werklozen of leefloontrekkers in te schakelen,” zegt Niels Prys, jurist van Work@Home. “Een situatie die in de praktijk absoluut niet haalbaar is. Sinds de regel eind 2012 van kracht werd, hebben we meer dan 300 langdurig werklozen gescreend. Slechts 20 van hen kwamen in aanmerking, de anderen waren niet geschikt. Vaak gaat het om ongemotiveerde mensen die al vanaf het eerste contact duidelijk maken dat ze tegen hun zin komen solliciteren. We nemen dan onze verantwoordelijkheid als werkgever op en koppelen dit terug aan de VDAB. We willen geen heksenjacht, maar wij zitten wel vast als we de wettelijke voorschriften moeten volgen,” aldus Niels Prys. “Het is een belemmering van het recht op arbeid voor sollicitanten die niet aan de 60%-voorwaarden voldoen.”

workathome“Deze maatregel hangt als een Zwaard van Damocles boven onze bedrijfsvoering. Indien we de regel toepassen, zal het gevolg zijn dat we onze klanten niet meer kunnen bedienen. We vragen nu een ernstig gesprek met de bevoegde minister van Werk, Monica De Coninck, om de regel aan te passen,” besluit Niels Prys. (Op de foto: de werkwillige collega’s van Work@Home)