Vliegende starters

2/3 van starters overleeft eerste 5 jaar

In 2017 werden in Limburg welgeteld 6.733 nieuwe ondernemingen opgericht. Ten opzichte van de 6.437 getelde starters in 2016, is dit een stijging van 4,6 %. Dat blijkt uit de Startersatlas 2018, die door Graydon, Unizo en UCM werd voorgesteld.

“Onze economie heeft behoefte aan ondernemende mensen. Steeds meer ‘dromers’ met plannen en ambities, worden ‘durvers’ en ‘doeners’”, aldus Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg. “En dat is uitstekend nieuws, want het toenemende aantal starters is een goede graadmeter voor de algemene stemming en het vertrouwen in de toekomst bij de ondernemers. De crisissfeer ligt steeds verder achter ons. En die opklaring wordt op opnieuw versterkt door de vele nieuwe ondernemers, die er volop voor gaan en investeren in onze economie. Wat neerkomt op meer welvaart, meer jobs, meer aanbod, meer leven in de brouwerij.”

Bijna één op tien starters – 9,5 % – neemt al meteen personeel in dienst. “De tewerkstellingsstimuli van deze regering hebben hun doel dus niet gemist”, aldus nog Lodewyckx. “Alle andere starters creëren op zijn minst al hun eigen job. Ondanks al dit goede nieuws is dit niet het moment om achterover te leunen. We moeten mensen met ondernemersdromen nog meer vertrouwen geven en hen in alle facetten van het ondernemerschap ondersteunen. Met een beter sociaal statuut als belangrijke prioriteit.”

Topjaar
In Limburg stijgt het aantal starters tussen 2016 en 2017 van 6.437 naar 6.733, goed voor een procentuele aangroei van 4,6 %. Limburg telde nooit meer startende ondernemers dan in het jaar 2017. Opmerkelijk: ook 2016 was eerder al een recordjaar. Voor een vorig ‘topjaar’ moeten we al teruggaan naar 2007 met toen 6.047 nieuwe ondernemers.

De provincie Limburg is met haar 6.733 starters goed voor een aandeel van 7,08 % van alle starters in ons land. Ook het afgelopen jaar bleef de dienstensector het meest populair bij starters (voor zakelijke diensten en immobiliën). De tweede grootste groep wordt gevormd door de vrije beroepers, gevolgd door de bouwsector en de detailhandel.

Twee op drie overleeft
Van alle nieuw opgerichte ondernemingen in Limburg in 2013 is vijf jaar later (begin 2018) nog 66,3 % actief. 1.795 Limburgse ondernemingen (33,70 %) overleefden de eerste vijf jaren dus niet. Vrije beroepen hebben hoogste overlevingsgraad, de horecasector de laagste, gevolgd door de detailhandel.