Het bedrijvencentrum Greenville, gehuisvest in de voormalige mijngebouwen van Houthalen, is goed op dreef. Op 2 jaar tijd hebben er zich al 25 bedrijven gevestigd, die samen zo’n 100 mensen tewerkstellen. Daarmee is momenteel 73 procent van de capaciteit benut. Algemeen Directeur Luc Driesen mikt eind volgend jaar op een bezettingsgraad van 90 procent.
Greenville is een nv die werd opgericht door investeringsmaatschappij LRM. Die heeft, als erfgenaam van het voormalige mijnpatrimonium, ervoor gekozen om hier een cluster van bedrijven rond cleantech onder te brengen. Van de 25 organisaties die er momenteel resideren, hebben ze niet allemaal een link met groene energie. Dat komt omdat Greenville in de eerste plaats economisch rendabel moet zijn en dus ook huurders uit andere sectoren welkom zijn. Bedoeling is wel dat er meer kruisbestuiving komt. Zo levert het advocatenkantoor nu al diensten aan heel wat buren.
Greenville krijgt ook ander volk over de vloer. Er worden jaarlijks 2.000 bezoekers geteld die de expositie rond het mijnverleden bezichtigen, en bijna 10.000 scholieren volgen er workshops rond wetenschap en techniek. Directeur Driesen kondigt overigens investeringen aan. Zo wil men ateliers en stockageruimtes bouwen om bedrijven aan te trekken die daar nood aan hebben.
Minister Muyters, die dinsdag de verjaardagstaart voor 2 jaar Greenville aansneed, zei dat de formule van bedrijvencentra, waarin clusters worden gevormd rond bepaalde topics, hem erg aanspreekt. “Door de samenwerking die hier ontstaat, zullen innovatieve ideeën sneller rijpen en tot economische valorisatie komen. Dat is een belangrijke troef om competitief te zijn, ondanks de grote loonhandicap waar we mee kampen. We moeten deze broedplaatsen koesteren en meer synergie stimuleren.”