Yves-Vanhees_SDWorx-300×200

1/5 van Limburgse kmo’s wil per direct mensen ontslaan

Bijna 20% van de Limburgse kmo’s overweegt om dit in dit eerste kwartaal van 2023 personeel te ontslaan, en dit door onzekere werkvooruitzichten en een verminderde concurrentiepositie. Hun lage aanwervingsintentie en hoge ontslagintentie blijkt uit de kmo-bevraging van SD Worx.

SD Worx heeft bij 826 kmo-bedrijfsleiders en personeelsverantwoordelijken gepolst naar hun tewerkstellingsplannen van het eerste kwartaal. Daaruit blijkt dat Limburg qua ontslagen het meest te vrezen heeft. Bovendien hebben ze hier de laagste intenties om nieuwe mensen aan te trekken.

Yves Vanhees, kantoordirecteur Hasselt bij SD Worx: “De negatieve trend is nog niet gekeerd. Het aantal kmo’s dat ontslagen mogelijk acht, is vergelijkbaar met het niveau van de coronacrisis in 2020. Dit heeft te maken met verminderde concurrentiepositie en werkvooruitzichten. Bijna één op drie kmo’s in Limburg voorziet een afname van het werk (29,7%) en slechts 21,7% voorziet een toename. Bijna één op drie (28,6% ) vindt dat de loonindexering de eigen concurrentiepositie ten opzichte van de buurlanden in gevaar brengt. Meer dan vier op tien kmo’s in Limburg (41,8%) geven aan dat de automatische loonindexering hun tewerkstelling beïnvloedt.”

Verlaagde RSZ bijdragen
Een kwart van de Limburgse kmo’s (25,1%) ervaart een positief effect van verlaagde RSZ bijdragen, omdat ze zo ontslagen vermijden. Dit heeft minder een effect op de aanwervingen. Nauwelijks 2,9% geeft aan dat het helpt om mensen aan te werven. In de andere provincies ligt dit hoger: gemiddeld ervaart één op drie kmo’s in België een positief effect, zo blijkt nog uit de studie van SD Worx.