“Wanneer we een veiligheidsbezoekje plannen bij een bedrijf, lanceren we op voorhand regelmatig een fake spam-actie onder het personeel”, vertelt Mark Ponet. “En dan zien we dat 1 op de 4 werknemers toch toehapt, wat potentieel enorm veel gevaar met zich meebrengt. Cybercriminelen gaan immers op zoek naar een minuscuul klein gaatje in het beveiligingsnet. Een verraderlijk spam-mailtje, een niet-geüpdatete virusscanner, een slecht gekozen paswoord… Veel is er niet nodig om tegenwoordig snel toegang te krijgen tot belangrijke bedrijfsdata.”
“Bovendien richten cybercriminelen zich steeds bewuster op kwetsbare bedrijven, en worden ze heel creatief door in te spelen op de actualiteit, zoals corona”, aldus nog Ponet. “Dit heeft vaak dagenlange inactiviteit en aanzienlijke financiële verliezen tot gevolg. Helaas zien we de trend nog toenemen. In 2021 zal cybercriminaliteit de wereld meer dan 5 miljard euro kosten. Vijf jaar geleden was dat nog maar de helft.”
Ponet pleit voor meer training van het personeel en het inzetten van de juiste bestrijdingstools. “We hopen dat steeds meer bedrijven die stap zullen zetten”, zegt hij. Het is een visie die door veel experts in de sector wordt onderschreven. Zo waarschuwde Lieven Boes, technisch directeur van EuroSys, zopas nog op deze site voor cybercriminelen die proberen om bedrijven geld en waardevolle informatie te ontfutselen. Lees bijvoorbeeld eens dit artikel over de koers van de Bitcoin en andere nieuwswaardige items die de ideale voedingsbodem vormen voor cybercriminelen om hun slag te slaan!