BAKBOETIEK De zussen Nienke en Noor Adriaensen tonen kraakverse frangipanetaartjes in hun gloednieuwe bakboetiek in de Lindenlaan in Beerse. — © Bart Van den Langenbergh

Zussen Nienke en Noor openen eigen bakboetiek: “We zijn opgegroeid in een bakkerij”

Hoewel er steeds minder warme bakkers zijn, gaan de zussen Nienke (30) en Noor Adriaensen (25) toch de uitdaging aan om in Beerse een eigen bakkerij te starten. De zussen toveren de voormalige bakkerij Adriaensen-Adams van hun ouders in de Lindenlaan in Beerse om tot Bakboetiek Nienke & Noor. “We zijn opgegroeid in de bakkerij en zijn niets anders gewoon”, zeggen de zussen uit de derde generatie.

Hoezo vinden warme bakkers tegenwoordig geen opvolging meer? Bij de bakkersfamilie Adriaensen is dat zeker niet aan de orde. Werner Adriaensen (54) en zijn vrouw Marianne (59) namen in 1997 de bakkerij op Stevennekens in Sint-Jozef-Rijkevorsel al over van Walter en Ria, de ouders van Werner. Zij hadden de bakkerij in 1968 in het dorp uit de grond gestampt. Begin 2008 opende Werner Adriaensen een tweede bakkerij in het centrum van Beerse, sinds een aantal jaren gevestigd in de Lindenlaan. Na 26 jaar beslisten Werner en Marianne begin juni om de deuren van hun bakkerij in Sint-Jozef-Rijkevorsel definitief te sluiten omdat vooral de nachtelijke uren zwaar door begonnen te wegen.

De winkel in Beerse blijft wel bestaan dankzij hun dochters Nienke en Noor Adriaensen. De telgen van de inmiddels derde bakkersgeneratie openen vanaf zaterdag 15 juli hun eigen Bakboetiek Nienke & Noor. Hun ouders Werner en Marianne helpen nog wel halftijds mee in de zaak.

“Er gaan tegenwoordig veel warme bakkerijen dicht, maar wij openen er toch nog eentje”, vertelt Nienke Adriaensen trots. “We zijn opgegroeid in de bakkerij en zijn niets anders gewoon. We hebben beiden een bakkersopleiding gevolgd. Ik help al tien jaar mee in de bakkerijen van mijn ouders en mijn zus Noor is al zes jaar aan de slag. Al het brood, pistolets en gebak voor de winkel in Beerse werd tot voor kort gebakken in Sint-Jozef-Rijkevorsel en naar Beerse gebracht. Dat is in onze bakboetiek verleden tijd. We hebben de ovens naar Beerse verplaatst en bakken al onze producten ter plaatse. De ovens zijn zichtbaar vanuit de winkel, wat ook aangenaam is om te zien voor onze klanten.”

Noor en Nienke Adriaensen verdelen in hun nieuwe zaak niet alleen een speculaas met eigen logo en de Kleidabberspraline, maar ook een nieuwe streekpraline op basis van Beers Vlierke. — © Bart Van den Langenbergh

Beers Vlierke

Noor woont boven de bakkerij in de Lindenlaan en Nienke woont met haar vriend en zoontje van drie jaar in Vosselaar. De voorbije weken zijn ze al druk in de weer om hun nieuwe zaak volledig klaar te maken voor de opening van zaterdag. De twee zussen lanceren meteen al een nieuw streekproduct voor Beerse.

“Onze ouders ontwierpen jaren geleden al het Sint-Jozefs Cementzakje en in 2008 ook de Kleidabberspraline in Beerse als een verwijzing naar het steenbakkersverleden in de twee gemeenten”, legt Noor Adriaensen uit. “Wij pakken uit met een praline op basis van de lokale likeur Beers Vlierke, gemaakt van vlierbessensap. In de nieuwe praline zit een ganache met Beerse Vlierke en vlierbessensiroop en is niet meteen voor kindjes bestemd.”

Eigen speculaas

De zussen kozen met bakboetiek voor een meer modernere naam voor een bakkerij. Ze maken er een erezaak van om het traditionele aanbod van vers brood, pistolets en gebak in hun zaak aan te leveren. “We vernieuwen ons gebak wel wat en we vullen ons gamma nog wat aan met bijvoorbeeld zuurdesembrood. En met de feestdagen mag het al wel iets specialer zijn. We bakken ook een speculaas met ons eigen logo”, zegt Noor Adriaensen. “We openen de bakkerij op weekdagen al om 6.30u in plaats van om 7u omdat we hier zelf dan toch nog aanwezig zijn. In het weekend gaat de bakkerij nog wel om 7u open. Maandag is vanaf nu onze sluitingsdag.”

Op de openingsdag van zaterdag 15 juli krijgen alle klanten een zakje met proevertjes aangeboden.

Info: http://www.bakkersonline.be