DSC_0013

Zo werkt de link bedrijfsleven-onderwijs in de praktijk

Het versterken van de band tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. Dat was het doel van het platform www.onderwijs-ondernemen.be, dat in augustus vorig jaar in Geel boven de doopvont werd gehouden. Alleszins bij het Heilig Graf in Turnhout wordt er duchtig gebruik van gemaakt. De school ging met succes al een aantal keren aankloppen bij bedrijven uit de buurt.

Onderwijs-ondernemen.be werd ontwikkeld door Voka-Kempen en nadien ter beschikking gesteld van de regio’s Mechelen en Antwerpen-Waasland. De provincie Antwerpen betaalde mee. Het platform brengt bedrijven en scholen samen voor het vinden van stages, werkplekken en bedrijfsbezoeken.

Eén van de scholen die geregeld gebruik maken van dit platform, is het Heilig Graf in Turnhout. “Onze STEM-studenten konden dankzij het platform voor materiaal en diensten een beroep doen op verschillende Turnhoutse bedrijven, waaronder VanRoey.be, Amival en Carfil”, zegt STEM-leerkracht Jan Moeskops. “Zo heeft VanRoey.be voor de week van de wetenschap Virtual Reality-hardware uitgeleend zodat de leerlingen van de eerste graad konden kennismaken met de laatste technologische snufjes.”

Afval hergebruiken
Het Voka-platform biedt ook een oplossing voor het ter beschikking stellen van afvalmateriaal zoals karton, dat scholen kunnen hergebruiken. Zowel scholen als bedrijven kunnen hun vraag of aanbod rond afvalmateriaal posten. “Ze deden we een oproep voor kartonverpakkingen bij regionale bedrijven. Tal van bedrijven reageerden hierop. Met die kartonverpakkingen kunnen de leerlingen met behulp van een lasersnijder nieuwe prototypes en constructies bouwen.” Het resultaat is 7 mei te zien tijden een openschooldag.