Bouwbedrijf Beneens uit Olen biedt jaarlijks een vijftiental scholieren en studenten van beroepsonderwijs tot de universiteit de mogelijkheid om praktijk- en managementervaring op te doen in alle bedrijfseenheden. Meestal klikt het en wanneer er toevallig een vacature is, kan de stagiair soms onmiddellijk aan de slag. Maar mag je een zeventienjarige jongen aanmoedigen om na zes jaar beroepsopleiding met een gewoon diploma de school te verlaten? Of moedig je hem aan om een extra 7de jaar te volgen? Een moeilijk moreel dilemma dat ze bij Beneens ernstig nemen.
Jens Collaes uit Herentals is 17 jaar oud en zit in het zesde jaar beroepsonderwijs, specialisatie hout. Voor zijn eerste stage dit jaar koos hij Beneens, naar eigen zeggen omdat de naam bekend klonk en omdat het bedrijf dichtbij was.
Jens heeft bij Beneens een goede indruk gemaakt. Personeelsmanager Dirk Boeckx: “Na twee dagen kwamen de werkmannen die met Jens werkten al zeggen dat hij wat hen betreft kon blijven. En als ze dat zeggen, dan luisteren we daar naar. Ik heb Jens dan even opgevolgd: hij leert snel, is prettig in de omgang, werkt zorgvuldig en men ziet dat hij een passie heeft voor schrijnwerk. Zo iemand kunnen wij altijd gebruiken. Jens heeft het in zich denk ik en we kunnen van hem een echte vakman en later zelfs ploegbaas maken. ”
Zelf weet Jens niet wat hij gaat doen: “Een 7de jaar platenmaterialen volgen, heeft zeker voordelen want dan heb ik een hoger diploma. En ik zal zeker vele nieuwe dingen leren want tot nog toe hebben we bijna alleen met massief hout gewerkt.” Maar toch kriebelt het bij Jens om te beginnen werken na de zomer: “Ik voel me hier enorm goed, het is een groot en proper bedrijf met leuke collega’s. Ik mag hier verschillende dingen doen en heb op een week al heel veel bijgeleerd. Als ik dan de verhalen van sommige vrienden hoor, heb ik veel geluk. Dit zie ik wel zitten!” zegt Jens.
Technisch directeur Joeri Beneens is er komen bij staan en valt Dirk Boeckx bij: “Jongens zoals Jens krijgen van ons alle kansen. Ik wil hem niet onder druk zetten want het is een belangrijke keuze om te stoppen met de school en te starten met werken. Als hij wil, kan hij bij ons na het bouwverlof aan vast aan de slag. Wat hij nog niet kan, zal hij hier snel genoeg leren en hij wordt er goed voor betaald. Ik zou hem dus wel durven aanmoedigen om daaraan toch te denken. Maar de keuze moet hij wel zelf maken en ik heb hem gezegd dat hij even goed volgend jaar bij ons aan de slag kan.”
Jens werkt ondertussen nauwgezet voort en laat het niet aan zijn hart komen. “Ik ben blij dat men zo tevreden is en ik zal het met mijn vader eens bespreken. Maar ik weet wel dat ik met houten schrijnwerk een fijne studierichting gekozen heb en dat dit iets is wat ik later graag ga doen!”
Bouwbedrijf Beneens ziet het bieden van opleidingskansen aan jongeren ook als een maatschappelijke verantwoordelijkheid. “Op de schoolbanken leert men veel, maar op de bedrijfsvloer is de realiteit soms toch anders. Leercontracten en stages zijn ideaal om de knepen van het vak te leren.” horen we nog bij Dirk Boeckx. Bij Beneens werken momenteel zeven stagiairs en vier studenten van de Universiteit Antwerpen maken een eindwerk over ons bedrijf en de bouwsector. Ook voor hen verloopt het traject naar verluidt zeer goed. Door de continue groei zijn er bij Beneens momenteel vacatures voor vijf schrijnwerkers, twee metsers, een ploegbaas en een projectleider.