Gelenaar Emiel Wouters heeft woensdagavond ontslag genomen als voorzitter van de raad van bestuur van zowel Ziekenhuis Geel als van het Ziekenhuisnetwerk (ZNK) Kempen, de intensieve samenwerking tussen de vier Kempense ziekenhuizen. Tot 2019 was hij hoogleraar longziekten aan de Universiteit van Maastricht, met 850 wetenschappelijke publicaties achter zijn naam. Mee onder zijn voorzitterschap kwamen het regionaal zorgstrategisch plan Kempen en het individueel zorgstrategisch plan voor de ziekenhuizen Geel-Mol tot stand, die de toekomst voor de hospitalen uitzetten.
Het nieuws van zijn ontslag komt een week nadat bekend gemaakt werd dat de Geelse raad van bestuur en algemeen directeur Jan Flament onverwacht hun samenwerkingsovereenkomst stopten. Volgens een persoonlijke mededeling van professor Wouters is zijn eigen ontslag daarvan een uitloper. Hij noemt ‘een niet-overbrugbare vertrouwensbreuk die in de raad van bestuur ontstond met betrekking tot de besluitvorming tot beëindiging van de samenwerking met de algemeen directeur’ als reden. Met Jan Flament was er een verschil in visie over de toekomst van de zorg in de Kempen, maar ook binnen de raad van bestuur zat niet iedereen op dezelfde lijn.
Medisch woestijngebied
De ontslagnemend voorzitter stipt daarbij aan dat de ziekenhuiswet bepaalt dat ‘strategie en beleid de verantwoordelijkheid vormt van de raad van bestuur, die de dagelijkse leiding toevertrouwt aan de algemeen directeur’. “Een algemeen directeur is de bruggenbouwer met alle medewerkers binnen en buiten de organisatie”, zegt Emiel Wouters. “Medisch specialisten en verpleging zijn hierbij belangrijke stakeholders, waarbij in de gezondheidszorg duaal management door verpleging en medisch specialist samen de basis vormen voor persoonsgerichte zorg. Daarom worden hoge eisen gesteld aan leiderschap in de zorg”, zegt Emiel Wouters.
Lees ook: Jan Flament is plots algemeen directeur af bij Ziekenhuis Geel
Hij omschrijft de zorgsituatie in de Kempen in het algemeen, en in de regio Geel-Mol in het bijzonder, als ‘een medisch woestijngebied’. “Onze zorgstrategische plannen voor de regio Kempen en voor de ziekenhuizen Geel-Mol hebben niet alleen de grote zorgbehoefte zichtbaar gemaakt, maar ook de historische achterstandspositie van de zorg in onze regio. Een doortastend beleid en durf voor innovatie in de zorg kunnen mogelijk deze kloof overbruggen.”
Ann De Bal neemt de functie van waarnemend voorzitter op zich, dokter Luc Verguts is waarnemend ondervoorzitter.