Yves Chung is nu, herhalingen inbegrepen, zes keer per week op tv te zien. Voor de laatste serie van Stukken van mensen moet hij van zijn toonzaal in Herentals maar een paar honderd meter rijden tot bij Art Center Hugo Voeten. “Spijtig genoeg stoppen de opnames in het Art Center al na één seizoen”, vertrouwt Chung ons toe. Of er een tiende editie van het populaire programma komt en waar dan precies, staat nog niet vast: “De zender onderhandelt nog met het productiehuis”, zegt de Herentalse zaakvoerder van Pellegrinidesign. Chung beseft dat hij veel naambekendheid voor zijn zaak dankt aan het programma, maar hij vindt het ook nog altijd leuk om erin op te treden: “Er zit humor in en het zijn toffe collega’s.”
Helft verkoop via website
Die naambekendheid zorgt ervoor dat hij de vintagespullen die hij koopt en verkoopt nog amper behoorlijk gestockeerd krijg in zijn toonzaal/verkoopruimte. “Daarom kocht ik zopas de aangrenzende hal van mijn buurman aan. Dat levert me 215 vierkante meter extra ruimte op, zodat ik dan uitkom op 375 vierkante meter aan expostieruimte en werkplaats. We gaan nu binnenin een onderverdeling maken, een verdiep in een casco-gebouw zeg maar, zodat ik bovenaan, bereikbaar via een trap, bijkomende showroom kan installeren, en beneden maken we er de werkplaats van. Binnen zes weken beginnen de werken.”
Yves Chung is nu volop bezig de nieuwe bedrijfshal aan te kleden met zijn vintage designmeubelen. Met de kerstperiode in aantocht kan Chung het kopen en verkopen amper bijhouden: “Van de zaken die ik koop, neem ik om de twee weken foto’s. Die zet ik dan op Instagram en één op drie items is dan meteen verkocht. Dat de mensen meer hun portemonnee dicht houden omdat het roerige tijden zijn? Daar merk ik hier niks van.”
Bij Pellegrinidesign zien ze de helft van hun publiek in de toonzaal opdagen om dingen uit te kiezen, de andere helft ziet het op de website en wil dat het meteen wordt opgestuurd naar hen thuis.
“Ik moet het graag zien”
Veel van wat Yves Chung in zijn toonzaal stalt is hem aangeboden door particulieren. “Mensen bellen op elk moment van de dag, tot een zondagavond om 23 uur toe. Dat komt natuurlijk door die tv-programma’s. Ik koop elke dag iets. Zelf ga ik op zoek naar mijn aankopen bij collega’s in Engeland, Nederland en Duitsland.”
Of er grenzen zijn aan zijn budget voor een aankoop? “Als ik het kan betalen, het kan stockeren en ik kan er iets aan verdienen, dan doe ik het”, zegt hij resoluut. “Maar ik moet het wel graag zien. Ik kan niks verkopen dat ik zelf niet graag zie.”
Soms ziet hij zijn aankopen zo graag dat hij er moeilijk afscheid van neemt. “Iets erg zeldzaam laat ik wat langer staan voor ik er een foto van op de website zet. Of ik neem het een tijdje mee naar huis. Maar uiteindelijk gaat het toch weer de deur uit. Wat ik niet doe, is mensen bij mij thuis meubelen laten bekijken voor verkoop. Mijn collega uit Stukken van mensen, Bie Baert, doet dat wel. Zowat alles wat in haar huis staat, is te koop. Maar dan heb je geen privacy meer.”
Ritje naar Italië
Sinds een tijdje heeft Yves Chung ook een nieuwe zakelijk bezigheid: staging. “Daarbij richt ik een te koop staande woning in met mijn vintagemeubelen en andere spullen”, legt hij uit. “Ik heb daar topstukken voor en dat stimuleert de verkoop veel meer dan een aankleding met bijvoorbeeld Ikea-materiaal, of kartonnen kasten. Ik krijg dan ook steeds vaker telefoon met de vraag of ik zo’n leegstaande woning voor de verkoop kan ‘aankleden’.”
Bovenop verhuurt de Herentalse ondernemer zijn designstukken steeds meer voor film en tv-series. De zaken gaan goed dus en dan mag er al eens een folietje af: “Ik zou graag met mijn oldtimer uit 1992 eens naar Italië rijden”, glimlacht Yves. “Samen met mijn jongste zoon. Er is één voorwaarde: dan moet hij wel zijn best doen op school.”